Herbert Lomot 95 évesen érte a halál

Elhunyt a Rózsaszín Párduc felügyelője

Kilencvenöt éves korában csütörtökön elhunyt Herbert Lom cseh születésű színész, Clouseau nyomozó főnökének, Dreyfus felügyelőnek a megformálója a Rózsaszín Párduc-filmekben.

2012.09.27 17:14MTI

Fia, Alec Lom szerint az idős művészt álmában érte a halál. Herbert Lomot jellegzetes arca és mimikája alkalmassá tette arra, hogy vígjátékoktól kezdve a horrorig bármilyen műfajban kipróbálja magát. Pályafutása hat évtizeden át ívelt, eljátszotta - kétszer is - Napóleont, valamint az operaház fantomját is.

Összesen több mint száz filmben tűnt fel, olyan nagyszabásúakban is, mint a Spartacus és az El Cid. Játszott Kirk Douglas és Charlton Heston oldalán. Leghíresebb szerepe azonban Charles Dreyfous felügyelő, vagyis a Peter Sellers által megformált Clouseau nyomozó főnöke volt a Rózsaszín Párduc-filmekben. 1964-től 1993-ig alakította a felügyelőt.

Eredeti neve Herbert Karel Angelo Kichacevic volt, 1917-ben Prágában született. A második világháború elején Angliába menekült, karrierjét bemondóként kezdte a BBC-nél. Filmszerepek mellett a színpadon is szép sikereket ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.