Újabb jószolgálati akcióban a hollywoodi sztár

Angelina Jolie most a szíriai menekülteket vette pártfogásba

Szíriai menekülteket látogatott meg egy jordániai, határ menti menekülttáborban Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi hivatalának jószolgálati nagykövete, hogy ráirányítsa a figyelmet problémájukra és további támogatást szerezzen megsegítésükre.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.09.11 18:29MTI

A hollywoodi sztár a 18 hónapja folyó harcok miatt elmenekült harmincezer szíriainak szállást adó Zaatari menekülttábort kereste fel. A tábort csak júliusban nyitották meg a szírek előtt, korábban azért halogatták ezt, mert el akarták kerülni Bassár el-Aszad szír elnök haragját.

Mint Angelina Jolie kedden elmondta, különösen szívszorító volt azokat a kérdéseket hallania a szír menekültektől, amelyek azt tudakolták, ki tud segíteni rajtuk. Szörnyűséges történeteket meséltek neki a táborban élők, rendkívül megrázóak voltak a gyerekek elbeszélései - fűzte hozzá könnyes szemmel.

Angelina Jolie 2011. október közepén Líbiában (Fotó: MTI)


A színésznő, aki szír menekült nőkkel is beszélt egy külön találkozó keretében, a sátorvárost az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) vezetője, Antonio Guterres és a jordániai külügyminiszter társaságában járta be. Guterres ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy missziójukkal a szír menekültek, és az őket befogadó országok iránti sokkal nagyobb szolidaritásra akarják ösztönözni a nemzetközi közösséget.

Mint rámutatott, Jordánia eddig 200 ezer szíriai menekültet fogadott be, ami nagy terhet ró az ország gazdaságára. "A táboroknak komoly nemzetközi támogatásra van szükségük" - szögezte le.

Angelina Jolie a térségbe tett látogatása során a tervek szerint a szíreket befogadó libanoni, török és iraki menekülttábort is felkeres. A Menekültügyi Hivatal genfi székhelyén mintegy 250 ezer regisztrált szír menekültet tartanak nyilván. Valójában azonban tízezrekkel lehet magasabb ez a szám, mivel sok menekültet még nem regisztráltak: egyesek családjuknál vagy barátoknál kerestek menedéket, mások az Aszad-rezsimtől tartva egyszerűen félnek regisztráltatni magukat.

Még több hír Angelina Jolie-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.