A háborús filmjéért ismerték el a sztárt

Hivatalosan is Szarajevó díszpolgárává avatták Angelina Jolie-t

Hivatalosan is Szarajevó díszpolgára lett Angelina Jolie amerikai színész-rendező, aki a bosznia-hercegovinai főváros filmfesztiváljának keretében vette át az országban 1992 és 1995 között zajló háborúról szóló filmjének elismeréséül szolgáló címet.

Képekben Angelina Jolie képgaléria

2012.07.09 16:29MTI

Angelina Jolie első rendezése, A vér és méz földjén című film egy fiatal bosnyák muszlim nő és egy szerb férfi szerelméről szól, akik a háború idején a front két ellentétes oldalán találják magukat. A mozi a háború muzulmán áldozatai előtt tiszteleg, az alkotók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szerbellenes filmet készítettek.

"Ez rendkívül sokat jelent nekem - mondta a könnyeivel küszködő színész-rendező a díszpolgári cím átvételekor. - A Boszniában töltött idő és az itt megismert emberek örökre megváltoztatták az életemet. El sem mondhatom, hogy mit jelent számomra egy olyan város díszpolgárává válni, amely ennyire kedves a szívemnek."

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A városháza tavasszal jelentette be Jolie díszpolgárrá jelölését. Az átadási ceremóniára május elején került sor a szarajevói Nemzeti Színházban, ahol a színésznő hangfelvételen keresztül mondott köszönetet a megtisztelő címért, és ígéretet tett rá, hogy júliusban ellátogat a bosznia-hercegovinai fővárosba. A díszpolgárságról szóló okmányt most személyesen is átvette a szarajevói kanton miniszterelnökétől, Fikret Musicstól a 18. Szarajevói Filmfesztivál keretében - közölte a BBC News.

A Vér és méz földjént tavaly decemberben mutatták be Szarajevóban. Az alkotást idén Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Szarajevó minden évben olyan külföldieknek adományoz díszpolgári címet, akik sokat tettek az emberiség felemelkedéséért, a demokráciáért és a toleranciáért.

Még több hír Angelina Jolie-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.