Apró napok a szegény országoknak

Olcsó és környezetbarát fényforrás a petróleumlámpák helyett

A New yorki vízesésiről, illetve más lélegzetelállító műveiről ismert dán művész, Olafur Eliasson apró, napelemes lámpákat tervezett, amik úgy néznek ki, mint a Nap.

2012.08.08 07:29ma.hu

A 10 dollárba kerülő lámpákat stílusosan “Kis Napnak” nevezte el a művész. A súlyuk mindössze 120 gramm és Eliasson azt reméli, olyan szegény országokba tudja értékesíteni, ahol még mindig petróleumlámpákat használnak. A dán férfi szerint művében az a legjobb, hogy egy ilyen világítótest élettartama alatt felhasználói a petróleum árának 90%-kát meg tudják spórolni.

A petróleumlámpák egyébként is nagyon rossz fényforrások. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a Föld lakosságnak 20%-a világít ilyen lámpával és évente 100 kilogramm széndioxidot bocsátanak ki, ha órákon át égetik őket. A napelemes lámpa öt órán át világít, miután ugyanennyi időt eltöltött napfényben, és mindössze csak fényt bocsát ki.

Eliasson úgy tervezi, hogy 200.000 darabot ad el 2012-ben Afrikában, Ázsiában és Indiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.