Visszautasítják Ruttner állítólagos nyilatkozatát

Visszavág a főügyészség: nem késlekednek a Damu-ügy felülvizsgálatában

Hivatalos közleményben utasította vissza a Fővárosi Törvényszék azt az állítólagos nyilatkozatot, amely a múlt héten az egyik bulvárlapban jelent meg és amely szerint Damu Roland védője szándékos késleltetésről beszélt a színész felülvizsgálatát illetően.

2012.06.04 14:29MTI

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője hétfőn közleményben utasította vissza Damu Roland védőjének múlt heti nyilatkozatát, amely szerint a törvényszék késlekedése akadályozza a jogerősen elítélt színész ügyében a felülvizsgálati kérelem elkészítését és benyújtását.

"A Fővárosi Törvényszék elfogadhatatlannak tart és visszautasít minden olyan egyoldalú és torz tájékoztatást, amely nem fedi a valóságot, s ezáltal olyan képet próbál kialakítani a közvélemény előtt a bíróságokról és a bírákról, amely alkalmas arra, hogy megingatva az igazságszolgáltatás objektivitásába vetett bizalmat, aláássa a bíróság tekintélyét" - áll az üggyel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

A törvényszék álláspontja szerint Damu Roland ügyvédje, dr. Ruttner György a másodfokú eljárás során készült tárgyalási jegyzőkönyv kiadása iránti kérelme előterjesztésekor - többszöri figyelmeztetés ellenére - a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva járt el.

A másodfokú eljárásban készült tárgyalási jegyzőkönyv kiadására vonatkozó kérelmet ugyanis az ügy jogerős befejezése után az első fokon eljáró bíróságnál kell benyújtani. Akkor is az elsőfokú bíróságnál kell - akár a szóbeli, akár az írásbeli - kérelmet előterjeszteni, ha az iratok még a másodfokú bíróságnál vannak - zárul a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivőjének közleménye.

Ruttner György ügyvéd múlt héten a Blikk című lap internetes oldalának nyilatkozva érthetetlennek nevezte, hogy bár több mint két hónap telt el védence jogerős ítéletének kihirdetése óta, még mindig nem kapták meg a tárgyalás jegyzőkönyvét. E nélkül nem tudják megírni és a Kúriára benyújtani a felülvizsgálati kérelmet - tette hozzá az ügyvéd.

Damu Roland sorozatszínészt március 20-án jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék, valamint öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A színész április közepén kezdte meg büntetése letöltését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.