A kórházból egyenest a börtönbe vitték a színészt

Váratlan és megdöbbentő: bilincsben hurcolták el Damu Rolandot

Egy héttel a börtönbe vonulás eredetileg kitűzött napja előtt váratlanul egyenruhás rendőrök jelentek meg a fővárosi Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán és bilincsben vitték el Damu Rolandot. Az ügyvédjét sem értesítették.

2012.04.20 08:29ma.hu

Váratlan és még az ügyvédet is megdöbbentő fordulat következett be Damu Roland ügyében: a hetek óta pszichiátriai kezelésre szoruló színésznél a kórházban rendőrök jelentek meg és bilincsben hurcolták először a Fővárosi Törvényszékre, majd a Nagy Ignác utcai börtönbe. Dr. Ruttner Györgyöt sem ő, hanem a betegtársai értesítették az történtekről. A hírt maga a védő erősítette meg a ma.hu-nak, az eset ugyanis annyira hihetetlennek tűnt első hallásra, hogy a bulvárlapokban futótűzként terjedő beszámolókat mi magunk is erős kételyekkel fogadtuk.

A Fővárosi Törvényszék csütörtök délután nyilvánosságra hozott közleményében tájékoztatott arról, hogy nem jogerős, de előzetesen végrehajtható végzésben rendelte el a volt sorozatszínész számára a kiszabott 4 és fél év börtönbüntetés letöltésének azonnali megkezdését. Ezt követően állítottak be a rendőrök a kórház 4. emeleti osztályára és anélkül, hogy Damu a legalapvetőbb holmijait magához vehette volna, bilincsbe verve vitték el őt.

Ügyvédje órákkal később a Fókusznak számolt be arról, hogy méltánytalannak tartja az eljárást: ilyen hosszú büntetés előtt mindenkit megillet annak a joga, hogy tisztességgel elköszönhessen szeretteitől, közvetlen hozzátartozóitól, valamint a szükséges holmijai összeszedésével a körülményekhez képest felkészüljön az előtte álló időszakra. Ez Damunak nem adatott meg, az ügyvédjével folytatott beszélgetése során az is kiderült, hogy még a gyógyszereit sem vihette magával.

A színészt ez év március 20-án ítélték jogerősen 4 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre és öt év közügyektől való eltiltásra, valamint egymillió forint perköltség megfizetésére. A vád erőszakos közösülés és személyi szabadság korlátozása volt, melyet volt barátnője nyújtott be ellene egy tavaly novemberben történt eset után, az elsőfokú ítéletet követő fellebbezés alapján azonban másodfokon az erőszak kikerült a vádak közül, csupán testi sértésben és a személyi szabadság korlátozásában marasztalták el, e két pont alapján szabták ki rá a büntetést.

Damu Roland a másodfokú tárgyaláson (Fotó: MTI)


A büntetést a Jóban Rosszban egykori vezető színészének a behívó szerint ez év április 26-án, azaz egy héttel később kellett volna megkezdenie, ám a bíróság azt is elrendelte az egy hónappal ezelőtti ítéletben, hogy a bevonulásig minden másnap jelentkeznie kell az elítéltnek a lakhelye szerinti illetékes kapitányságon, valamint nem hagyhatja el Budapest határát. A színész az ítélet kihirdetését követő napokban ezt a kötelezettségét rendre teljesítette is, ám nem sokkal később aggasztó tünetek miatt kórházba került, állapotát pedig többször emlegették életveszélyesként, mivel a rátörő pánikrohamok több esetben az infarktus tüneteit produkálták.

Az április 3-án megkezdett kórházi kezelésről Ruttner ügyvéd úr másnap a kórház igazolását is csatolva tájékoztatta az ügyészséget, ahol azonnal igazságügyi orvosszakértőt rendeltek ki. A tájékoztatást április 17-én ismételten megtette. A kirendelt szakértő azonban azt állapította meg, hogy az elítélt nem szenved az életét közvetlenül veszélyeztető betegségben és kórházi felvétele is "alapos ok hiányában", valamint "orvosi szempontból szükségtelenül" történt. A szakvélemény alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy "a kórházi kezelés indoka valótlan, orvosi ok hiányában a kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza".

Ezt kiegészítették azzal, hogy a fentiek alapján a színész megszegte a kétnaponkénti rendőrségi megjelenés kötelezettségét és végül erre hivatkozva rendelték el az azonnali letartóztatást. Dr. Ruttner György ezzel szemben a lapunknak adott tájékoztatása során hangsúlyozta, hogy "semmi nem utal arra, hogy Damu Roland kivonná magát a büntetésvégrehajtás alól, hisz ezen kötelezettsége 2012. április 26-án következik csak be. Addigi orvosi kezelése, akár kórházi tartózkodása semmiképpen nem utal arra, hogy a büntetésvégrehajtás alól kivonná magát".

Az eljárás ellen a jogi képviselő fellebbezést nyújt be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.