Rockos névválasztás

Elvis és Lou Reed került az új pókfaj anyakönyvébe

Holland kutatók az amerikai Lou Reed rockzenészről neveztek el egy egész póknemzetséget, míg Elvis Presley egy új faj névadója lett. A kutatás molekulárbiológiai adatok segítségével próbálta tisztázni a bikapókfélék rokoni viszonyait.

2012.06.03 15:29MTI

A Loureedia annulipes az Izrael déli részén elterülő Negev-sivatag homokdűnéiben honos - derül ki a hollandiai Centre for Biodiversity Naturalis kutatóintézetben dolgozó Jeremy Miller és csapata írásából. A névválasztást a The Velvet Underground rockegyüttes ihlette, amelynek Lou Reed társalapítója volt az 1960-as években. A föld alatt élő pók külseje ugyanis bársonyra emlékeztet - fejtették ki a kutatók a ZooKeys című szaklapban.

Munkájuk során a biológusok egy új pókfajt is azonosítottak. A Zimbabwében élő állatnak adott Paradonea presleyi névvel Miller és társai a Király előtt tisztelegtek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Itt is szerepet kapott a bársonyosság: Presleyt ugyanis különösen gyakran ábrázolták úgynevezett black velvet (fekete bársony) festményeken. Ezek a képek bársonyos fekete háttér előtt mutatták a művészek idealizált portréit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.