A Bee Gees csillagának 62 év adatott

Hiába küzdött: elhunyt Robin Gibb

Hiába küzdött elszántan a halálos kór ellen, a rák agresszívan és villámsebesen indított újra és újra támadást a Bee Gees énekese ellen: Robin Gibb vasárnap, 62 éves korában végleg alulmaradt a csatában.

2012.05.21 07:14ma.hu

Élete utolsó percéig szilárdan hitt abban, hogy végül ő fog győztesen kikerülni a rákkal vívott csatából, de optimizmusa kevésnek bizonyult: hétfőre virradó éjszaka családja hivatalosan is bejelentette: Robin Gibb elhunyt. A legendás Bee Gees alapítótagja és énekes-dalszerzője 62 évet élt meg.

Fotó: MTI

A különleges, magas hangú énekesről néhány hónapja derült ki, hogy vastagbélrákban szenved, különös módon ez még meg is nyugtatta a sztárt, mivel addig attól félt: panaszait ugyanaz a kór okozza, amely miatt közvetve ugyan, de ikertestvére, Maurice Gibb 2003-ban váratlanul elhunyt. Az alig fél órával idősebb bátyját súlyos bélpanaszokkal szállították kórházba, halálához a műtét közben bekövetkezett szívinfarktus vezetett.

Robin Gibb azonban hitt abban, hogy a kemoterápia és a két műtét után csak idő kérdése, mikor épül fel, bizakodását jól jelzi, hogy nemrégiben fejezte be fiával közösen a Titanic áldozatainak szánt rekviemjét, a luxustengerjáró tragédiájának 100. évfordulója alkalmából. Bár az eredeti tervek szerint az évfordulón megtartott londoni premieren ő maga énekelt volna, erre nem volt lehetősége, mert a bemutató előtt nem sokkal súlyos tüdőgyulladást kapott és kórházba került.

Április harmadik hetében kómába esett, egy hétig nem is volt magánál, családtagjai azonban mindvégig kitartottak mellette, folyamatosan beszéltek hozzá, közben pedig elmondásuk szerint Bee Gees-dalokat játszottak az ágya mellett. A hírek szerint épp az utolsó nagy művének dallamaira tért magához, ami a közelállókban új reményt ébresztett és az orvosok is bizakodóan nyilatkoztak az állapotáról - annak ellenére, hogy a túlélésre akkor már tíz százalék esélyt sem adtak.

Az énekes ereje még négy hétig tartott ki, de május 20-án végül legyőzte a halálos betegség. Családja mellett a popvilág is megrendülten fogadta a hírt, újabb legendát gyászolunk.

A Bee Gees története több mint szerényen: kifejezetten szegényesen indult az '50-es évek hajnalán, amikor Robin és Maurice Gibb, az ikertestvérek, valamint bátyjuk, Barry a gyermekkorukat élték. A manchesteri sorházi lakásban hárman aludtak egy ágyban, apjuk öt különböző munkát is vállalt egyidőben, hogy a családot kiemelje a szegénysorból.
A fivérek a nyomor elől a zenében találtak menedéket: a helyi mozikban léptek fel dalaikkal. A család 1958-ban költözött Ausztráliába, ahol felfigyelt az "angyali, harmonikus hangzásra" egy Bill Gates nevű lemezlovas (nem összekeverendő az informatikából ismert névrokonával), felkarolta a testvéreket és két éven belül már nemcsak TV-fellépések övezték a még mindig fiatal banda életét, de 1962-re aláírták az első lemezszerződésüket is.
Karrierjük innen kezdve meredeken ívelt felfelé, 2001-ben megjelent utolsó nagylemezükig összesen 22 stúdió- és 2 koncertalbumot adtak ki, pályafutásuk alatt több mint 1000 dalt írtak meg, és ők voltak az egyetlen olyan zenekar a nagy rivális, a Beatles mellett, amelynek egyidőben öt dala is szerepelt az USA TOP10-es listán. 1978. március 4-én a lista élén állt a Love Is Thicker Than Water, ezt követte a Szombat esti láz betétdalaként elhíresült Stayin' Alive, a 4. és 5. helyet az Emotion és a Night Fever foglalta el, a 10. helyen pedig a How Deep Is Your Love szerepelt.
Albumaikból világszerte több mint 120 millió példány kelt el, kislemezeiket is beleszámítva elérték a 200 ezres példányszámot. Az együttes pályafutása során 7 Grammy-díjat zsebeltek be, további 8 alkalommal jelöltek voltak a díjra, életműdíjuk mellett tagjai lettek a Rock and Roll Hírességek Csarnokának, és méltán nevezhetjük őket a diszkó-korszak emblematikus alakjainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.