Sir Simon Rattle is díjat kap

Wolf-díjjal tüntetik ki Placido Domingót

Plácido Domingo világhírű operaénekes és karmester, valamint Sir Simon Rattle karmester, a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója kapja idén a rangos izraeli Wolf-díjat a művészeti kategóriában.

2012.05.14 16:29MTI

A Ricardo Wolf feltaláló által 1978-ban alapított elismeréssel százezer dollár jár együtt. A Wolf-díjat a művészeti tevékenység mellett tudományos kategóriákban is odaítélik, például az agrártudomány, a matematika, a kémia, a fizika és az orvostudomány területén.

Fotó: MTI

Azok kaphatják a díjat, akik munkásságuk eredményeivel az emberiség javát és a népek közötti baráti kapcsolatokat szolgálják. Placido Domingo és Sir Simon Rattle mellett Paul Alivisatos és Charles M. Lieber amerikai kémikus, Ronald Evans amerikai mikrobiológus, Jacob Bekestein izraeli fizikus, illetve Michael Ascbaden amerikai és Luis Caffarelli argentin matematikus részesült az elismerésben.

Korábban, 1999-ben Wolf-díjat kapott Lovász László magyar matematikus is. A művészeti Wolf-díjat 1881-ben ítélték oda először, akkor két festőművész, Marc Chagall és Antoni Tápies részesült az elismerésben. A díj rangját jelzi, hogy olyan kimagasló művészek kapták már meg, mint Zubin Mehta, Ligeti György, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Msztyiszlav Rosztropovics, Daniel Barenboim, Jean Nouvel, Giya Kancheli vagy Claudio Abbado.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.