Peter Carsten a megtestesült német prototípus volt

Elhunyt a legismertebb náci tiszt

A szlovéniai Lucijában 83 évesen elhunyt Peter Carsten német színész, aki magas termetű szőke bajorként gyakran játszott náci tisztet a 20. századi német háborús filmekben.

2012.04.23 12:29MTI

Az 1928-ban Bajorországban született színész első szerepét 1948-ban alakította a hannoveri Ifjúsági Színházban. Filmszínészként az áttörést a 08/15 című 1955-ös német háborús trilógia hozta meg, amelyben a náci parancsnok Kowalskit formálta meg. Miután a trilógia híressé tette, gyakran foglalkoztatták egyenruhás szerepekben, egyebek közt olyan filmekben, mint a Kutyák, örökké akartok élni? vagy a Tisztgyár.

Nemzetközi produkciókban olyan nagy sztárok mellett játszott, mint Romy Schneider, Yves Montand, Marcello Mastroianni vagy Jean-Paul Belmondo. Szerepet kapott Robert Siodmak Éjszaka, amikor az ördög jön című filmjében is. Mastroianni oldalán Frantisek Cap, a csehszlovák származású jugoszláv rendező Kenyér és só (1957) című filmjében szerepelt, amelyet a híres szlovéniai secovljei sólepárlók vidékén és Piranban forgattak.

Az 1970-es években Jugoszláviába települt át, ahol további sok mozi- és tv-filmben kínáltak neki szerepet, egyebek közt partizánsorozatokban, de vendégszerepelt olyan népszerű német szappanoperákban is, mint a Forsthaus Falkenau, az Ein Schloss am Wörthersee vagy a Der Kommissar című krimisorozat.

Carsten több mint 100 filmes produkcióban játszott 1953 és 1999 között. Az utóbbi években Lucija tengerparti városban élt. Szlovén feleségének, Lilijának a közlése szerint a színészt péntek este érte a halál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.