Sokkoló történet egy brit városból

"Ötévesen adtak férjez, és gyaláztak meg"

Meglepő történet járja a brit médiát, egy vallomás szerint egy ötéves kislány azt hitte, hogy születésnapja miatt kellett kiöltöznie, de valójában a saját lagzijára készítették fel.

2012.04.08 22:38ma.hu

Szép új ruhát kapott, ezért a kis Samina Shah joggal hihette, hogy születésnapja alkalmából van a nagy készülődés. Ehelyett azonban férjhez adták - éppen, mikor ötéves lett. Az iszlám szertartás valójában véget vetett gyermekkorának, és megnyitotta az utat sokévnyi megbecstelenítésnek. A történetben az a legmegdöbbentőbb, hogy nem egy harmadik világ országában történt, hanem Anglia egyik északi nagyvárosában.

A kislány esete pedig nem az egyetlen. A szakemberek szerint évente legalább 8 ezer kényszerházasság köttetik, ám jelenleg nem a büntetőjog alá tartozik Angliában, de dolgoznak a jogszabályi környezet aktualizálásán.

Samina - aki nem vállalta valódi nevét - azt mondta a The Sun magazinnak, hogy a kényszerházassággal megtagadták tőle a gyermekkorhoz, a játékhoz és az ártatlansághoz való jogát. "Ha férjhez mész öt évesen, nem élhetsz tovább normális gyermekként. Alapvető emberi jogaimtól fosztottak meg."

Azért mondta el mindezt a médiának, mert rájött, hogy nincs egyedül. "Tisztában vagyok azzal, hogy mindaz ami történt, ellentétes az iszlám tanításaival, nem csak törvényellenes, hanem egyenesen bűncselekmény."

Samina már negyven éves, újrakezdte az életét, és azóta sikeres üzletasszony. De lelkében a múltjától nem tud szabadulni. Emlékei szerint azon a napon sok minden történt, tele volt rokonokkal a ház. Felöltöztették, és férjhez adták. Azt ma sem érti, hogy miért kellett ilyen fiatalon mindezt megtennie, akkoriban viszont a hagyományokhoz tartozónak vélte, emiatt nem kérdőjelezett meg semmit.

A szóban forgó kislány tipikus ázsiai családban született, zárt közösségben élt, olyanban, amelyben a Pakisztántól Északra lévő isten háta mögötti falvakban éltek. Sosem bátorították az iskolai munkára, sőt, 13 évesen ki is vették az oktatásból. Úgy nevelték, hogy az asszonynak otthon a helye, és minél többet szenved, annál jobb lesz neki a Paradicsomban.

14 éves korában tartottak egy formális esküvőt, ekkor költözött át a szülői házból a férje otthonába. Másnap reggel gépre tették, és Pakisztánban szállt le férjével. Azt mondták neki, ha 16 lesz, újra visszatérhet Angliába. Elmondása szerint rettegett az estéktől, amikor könnyes arccal kellett megbirkóznia férje közeledésével. De a házasság fizikailag is megpecsételtetett, miután durva bántalmazás érte. A férje pedig úgy döntött: jobb, ha bezárva, lakat alatt tartja.

A történet tovább folytatódott. Samina emlékezett, hogy még a kertbe sem mehetett ki, pedig nagyon hiányzott neki a napfény, csak nézte a kint játszó gyerekeket, és szinte felemésztette a sóvárgás. Húsz évesen életet adott lányának, ám kétségbe esett, hogy vajon gyermekére is ugyanaz a sors vár-e, mint amit ő elszenvedett.

Lelkileg sem bírta túl jól, kényszeres takarítómánia lett úrrá rajta, így próbálta lemosni a gyalázatát. A férje miatt sosem fedhette fel, hogy 5 évesen házasodott, azt kellett hazudnia, hogy 16 évesen keltek egybe.

Szenvedéseinek 37 évesen vetett véget, miután leérettségizett. Lépése hatalmas volt, hiszen a muszlim nők körében a válás elfogadhatatlan. Haza akart menni a szüleihez, de - ahogy életében addig semmi sem - ez sem ment könnyen. Egyrészt nem akarta magára hagyni a lányát, másrészt elhatalmasodott rajta az öngyilkosság vágya. Végül egy keresztény pap és egy muszlim nő segítette túl a nehéz időszakon.

"Onnantól már nem mások szemével láttam magam. Végre felfogtam, hogy nem vagyok alsóbbrendű élőlény. Legbelül mindig is reménykedtem, hogy egy napon megszabadulok."

Samina azóta már másokon segít, olyan nőknek ad tanácsokat, akik hasonló cipőben járnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.