Kiszabadult a kényszerházasságból

Tízéves, elvált kislány lett az év asszonya!

Az év asszonyai közé választott egy tízéves jemeni kislányt egy amerikai női magazin, amiért példamutató bátorsággal kiszabadította magát a kényszerházasságból.

2008.11.12 11:20MTI

Az év asszonyai közé választott egy tízéves jemeni kislányt egy amerikai női magazin, amiért példamutató bátorsággal kiszabadította magát a kényszerházasságból.

Hillary Clinton és Nicole Kidman mellett egy jemeni iskolás, Nudzsúd Ali is felkerült a Glamour című amerikai magazin listájára, amely a világ legnagyszerűbb asszonyait sorolja fel.

Nujood Ali és képviselője - Fotó: unifem.org

Nudzsúd két és fél hónapig tartó házasság után adta be a válókeresetet. Az idén áprilisban tartott tárgyaláson elmondta, hogy apja házasságra kényszerítette, férje pedig rendszeresen erőszakoskodott vele.

"Amikor játszani akartam az udvarban, a férjem mindig megvert, és magával hurcolt a hálószobába. Nagyon durva volt, és amikor kegyelemért könyörögtem, csak ütött-vágott és megerőszakolt. Normális életet szeretnék élni, és el akarok válni" - mondta a kislány.

Nudzsúd az első kiskorú Jemenben, aki mert válópert kockáztatni. Egy 2006-os felmérés szerint a hozzá hasonló korú lányok nagyjából ötven százalékát a törzsi szokások szerint kiházasítják.

A családok ezért pénzt kapnak. A bíróság végül felbontotta a házasságot.

A Glamour méltatása szerint a kilencéves lány most egy jogvédő aktivistával, Sadha Nasszerrel azért küzd, hogy minél több jemeni kislány megmeneküljön a kényszerházasság elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.