Helen Mirren szerdán érkezik hazánkba

Oscar-díjas sztár vendégeskedik Budapesten

Szabó István új filmje, Az ajtó díszbemutatójára szerdán Magyarországra látogat Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő.

2012.03.07 09:29MTI

Ilyena Lydia Mironoff néven született 1945. július 26-án Londonban, anyai ágon angol, apai ágon emigráns orosz arisztokrata szülőktől a világon Helen Mirren néven elhíresült sztár. A lány, akit otthon Helennek szólítottak, apja kívánságára beiratkozott az egyetem tanári szakára, de sikerrel jelentkezett a National Youth Theatre meghallgatására is. Végül a színészetet választotta, előbb a Royal Shakespeare Company, majd Peter Brook társulatának tagja lett.

1968-tól filmezett is, egyik első alakítása a Szentivánéji álom Hermiája volt. Nevét a szélesebb közönség a Penthouse magazin finanszírozásában készült, szex-jelenetekben gazdag Caligula című filmben ismerte meg.

Az Arthur király legendáját feldolgozó Excaliburban gonosz és csábító boszorkányt, a Cal című ír politikai drámában egy özvegyasszonyt alakított, aki egy fiatal fiúval kezd viszonyt. A Moszkitó-part című filmben Harrison Ford felesége volt, majd a Peter Greeneway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című, házasságtöréssel és gyilkossággal fűszerezett fekete komédiában boldogtalan feleségként szomorkodott a neves divattervező, Jean-Paul Gaultier által tervezett merész ruhákban.

Fotó: MTI

Mirrent először 1994-ben a György király című kosztümös filmben, a legjobb mellékszereplő kategóriájában jelölték Oscar-díjra. 1997-ben Arany Glóbusz-díjat vehetett át a Losing Chase című tévéfilmért. Az év végén egy évtizednyi együttélés után hivatalosan is összekötötte életét Taylor Hackford amerikai rendezővel.

2002-ben ismét mellékszereplőként jelölték az amerikai filmakadémia díjára a Gosford Park című, a brit film legjobbjait felvonultató, 1932-ben játszódó és az angol kasztrendszer visszásságait bemutató filmben nyújtott alakításáért. Pályafutásának csúcsára A királynő című, a Diana hercegnő halála utáni egy hét eseményeit nyomon követő filmmel ért 2006-ban.

Mirren pályafutása hatodik királynő szerepéért, II. Erzsébet brit uralkodó megformálásért megkapta a brit BAFTA-, az Arany Glóbusz- és az Oscar-díjat, ráadásul az európai filmakadémia kitüntetését is. Ebben az évben az I. Erzsébet királynőről szóló tévéfilm főszerepéért szintén Golden Globe-díjat kapott, egy tévésorozatért egy harmadik kategóriában is jelölték, ezzel több rekordot is felállított.

Elsőként jelölték ugyanabban az évben három Arany Glóbusz-díjra, eddig egyetlenként két díját is legjobb női főszereplőként vehette át. 2009-ben a filmbéli koronát és a jogart köpenyre és tőrre cserélte Az adósság című filmben, amelyben visszavonult Moszad-ügynökként egy német háborús bűnös elfogásába csúszott hibát próbálta kijavítani.

Ugyancsak nyugdíjas ügynöknőt játszott a Red című kémkomédiában, majd a Lev Tolsztoj utolsó napjainak szentelt Aztán mindennek vége című alkotásban az orosz író feleségét játszotta, alakítása ismét Oscar-jelölést ért.

Mirren a színpadon is remekel, hazájában a Laurence Olivier-díjra, a Broadway-n 1995-ben Turgenyev Egy hónap falun című színdarabjában nyújtott alakításáért, majd 2002-ben Strindberg Haláltáncáért is a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra jelölték. A színésznő 2003-ban megkapta a lovagi rangnak megfelelő Dame kitüntetést.

Helen Mirren Szabó István legújabb, Szabó Magda Az ajtó című kisregényéből készült játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.