Nem öregszik a rockzenész

50 évesen is fiatal: Bon Jovi március 2-án született

Március 2-án ünnepli 50. születésnapját Jon Bon Jovi, a nevét viselő zenekar frontembere. Portré a rockzenészről a kezdetektől napjainkig.

2012.03.02 15:29MTI

A Jon Bon Jovi néven világhírűvé vált rocker John Francis Bongiovi néven született New Jerseyben. Tinédzser korától zenélt és egy stúdióban is gyakran megfordult - igaz portásként. Időnként megengedték neki, hogy munkaidőn túl a mikrofon elé állhasson, amit azért annyira nem volt nehéz elérnie, lévén a bácsikája volt a tulajdonos.

Hamarosan egy együttest is összehozott, amely gyorsan a közönség kedvence lett, igaz, ebben a fülbemászó zene mellett jelentős szerepe volt Jon Bon Jovi megnyerő kinézetének és kisfiús mosolyának is.

A Bon Jovi első albuma 1984-ben jelent meg, de igazán harmadik lemezükkel robbantottak, megteremtve a pop-metál stílust. Az 1986-ban boltokba került Slippery When Wet egyedül az Egyesült Államokban kilencmillió példányban kelt el és szupersztárrá tette a csapatot.

A sikerért azonban keményen megdolgoztak: harminc daluk közül a koncerteken a közönséget tesztelve választották ki azt a tízet, amely végül a korongra került. Ezek közül a You Give Love a Bad Name, a Livin' on a Prayer és a Wanted Dead or Alive a slágerlistát is vezette.

Az 1988-as New Jersey című albumuk már az eladási lista élén nyitott, erről két dal lett listavezető.

Fotó: MTI

A lemez megjelenését másfél éves világkörüli turné, majd hosszú pihenő követte. Jon Bon Jovi ezalatt sem tétlenkedett: a cowboy-romantika iránti vonzódását kiélve elkészítette A vadnyugat fiai című film második részének zenéjét, ebből nőtt ki Blaze of Glory című szólóalbuma.

A filmben rövid időre ő is feltűnt, ezen felbuzdulva belevágott a filmezésbe és jó néhány moziban szerepelt. 1997-ben pedig egy újabb szólólemezt is kiadott.

Együttese 1992-ben tért vissza: a Keep the Faith című album már eltávolodott az aréna-rocktól, de így is akadt rajta egy nagy sláger, a Bed of Roses. A Keep the Faith-t 1995-ben a These Days, majd 2000-ben a Crush című album követte.

Az új évezred elején a tagok jobbára saját vállalkozásaikkal voltak elfoglalva, így a 2002-es Bounce mellett a közönség néha lankadó figyelmét egy koncertlemezzel, régi slágereik akusztikus feldolgozásával, illetve a bombasztikus című, 100.000.000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong (Százmillió Bon Jovi rajongó nem tévedhet) négylemezes válogatással tartották ébren.

Új lemezeik sokak meglepetésére countrys beütésűek voltak, s a Lost Highway 2007-ben harmadik listavezető albumuk lett. 2009-ben a Circle már a rockos gyökerekhez való visszatérést jelentette, amit világkörüli turnéval támogattak meg.

Az együttes eddig 130 millió albumot adott el, 2600 koncerten léptek fel a világ 50 országában (így Magyarországon is), 34 millió rajongó előtt. Jon Bon Jovit saját bevallása szerint a zene és a film mellett érdekli a száguldás, a motorozás is. A hölgyek számára azonban rossz hír, hogy a jóképű rockzenész boldog házasságban él diákkori szerelmével és többszörös családapa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.