Másfél évtizede nem mentek ilyen kevesen moziba

Gáz van: bebukta Tom Cruise a Fantom protokollt?

Hatalmas csinnadrattával harangozták be Tom Cruise trilógiájának bővítését, ám a Fantom Protokoll annak ellenére sem hozott kiugró mozilátogatottságot, hogy egyszerre több országban is bemutatták már.

2011.12.19 12:29ma.hu

Kasszasikernek remélték, mégsem ütött akkorát Tom Cruise a legújabb filmjével, mint várták, ráadásul a moziiparra egyéb területen is igencsak rájár a rúd. A meglepetést leginkább az okozta, hogy bár más esetekben egy bemutatásra kerülő új film szinte mindig kiugró jegyeladási adatokat produkál az első néhány hétben, most még az a Sherlock Holmes-kalandfilm is minden mást megelőzött, amit úgy egyébként két éve mutattak be.

Sőt: a premierhéten 62,3 millió dolláros forgalmat bonyolító filmre még most is annyian voltak kíváncsiak, hogy az 40 millió dollárral az első helyen végzett a sikerlistákon. Csakhogy a karácsonyt megelőző időszak hagyományosan ennél sokkal jobb bevételeket szokott produkálni - állítják a szakértők.


Nem véletlenül időzítették mostanra a Mission Impossible legújabb részének bemutatóját, de sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem akart úgy viselkedni a közönség, ahogy azt a forgatókönyvírók eltervezték. Még viszonylag jól jártak a gyerekfilm-készítők, őket talán szüleik viszik nagyobb lelkesedéssel a mozikba, mert az ugyancsak mostanában bemutatott Alvin és a mókusok című animációs film 23,5 millió dollárt hozott a konyhára.

A felnőtteknek szóló, vegyes kritikát kapott Cruise-film csúnyán lemaradva, 13 millió dollárral került a harmadik helyre. Ebbe persze nem számít bele a 36 külföldi országban tartott bemutató nyeresége, ami 68,2 millió dollárral "szépítette" az eredményt.

Az elemzők szerint 16 éve nem volt ennyire rossz a moziágazat helyzete, 1995-ben 1,26 milliárd dollár volt az egész évi mozibevétel, idén nem sok esély van rá, hogy jelentősen túlszárnyallják az 1,3 milliárdos összeget. Tom Cruise-nak tehát alaposan fel kell kötnie a nadrágját, bár nehéz kitalálni, mi kellene még, ha arra se kíváncsiak a nézők, amint több száz méter magasban lóg egyetlen kötélen a Burdzs Kalifa oldalán.

Még több hír Tom Cruise-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.