Címerpajzsot kapott a híres énekes

Vörös sárkány és nárcisz díszíti Tom Jones saját címerét

Saját címerpajzsot választott magának a hamarosan hazánkba látogató világsztár, Tom Jones: a pajzson egy vörös sárkány és egy nárcisz díszeleg, a két fa pedig a sztár eredeti nevére, az "erdészre" utal.

2011.11.22 15:29MTI

Vörös sárkánnyal és nárcisszal díszített saját címerpajzsot választott magának Sir Tom Jones walesi énekes. A 71 esztendős veterán előadóművész még tavaly nyújtotta be igényét a címerek adományozásának és regisztrálásának feladatát ellátó londoni Címerhivatalhoz - mondta David White, a címerek nyilvántartásával, megrajzolásával és elbírálásával foglalkozó tisztségviselő.

Fotó: tomjones.com

"A pajzson egy fordított nárciszt tartó, félig látható vörös sárkány kapott helyett, és egy függőlegesen álló kulcs, amely két fa között helyezkedik el" - idézte White-ot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. Mint hozzátette: a kép az énekes eredeti vezetéknevére, a Woodwardra (erdész) utal.

Jones, akinek olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Delilah és a Green Green Grass of Home, nem nyilatkozott a pajzs kapcsán.

A 2006-ban lovagi címet kapott előadó nem az első híresség, aki saját címerpajzs birtokosa lett. Sir Paul McCartney 2002-ben részesült a megtiszteltetésben. Az ő címerén egy gitár, valamint a zenei munkásságát, illetve a liverpooli gyökereit jelképező legendás Liver Bird nevű - egy leginkább kormoránhoz hasonlító - madár is helyet kapott. A címeren az Ecce Cor Meum (Íme, a szívem) latin felirat olvasható: annak az oratóriumnak a címe, amelyet az egykori Beatles tag az első felesége, Linda betegsége alatt írt.

Nagy-Britanniában bárki igényelhet címerpajzsot, aki hajlandó legalább 3500 fontot (1,2 millió forint) áldozni erre a célra. A címerpajzs birtoklásnak nincsenek szigorú alkalmassági korlátjai, de az elbírásakor figyelembe veszik az uralkodóházból, polgári szférából, vagy a hadseregből érkező utasítást, az egyetemi, illetve szakmai minősítést, vagy akár a nemzet életében játszott meghatározó szerepet.

Évente nagyjából 150 új címertulajdonos van Nagy-Britanniában. A Címerhivatalt 1484-ben alapította III. Richárd angol király, és 1530-ban az összes nemesembernek "regisztrálni" kellett az intézménynél. A vörös sárkány és a nárcisz Wales jelképei közé tartoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.