Vitamintartalmát hamar elveszíti

Gazpachót csak frissen, különben nem sokat ér

Nyáron egyre népszerűbb étel nálunk is a gazpacho - ez a hideg leves egészséges nyers zöldségekből készül, finom olívaolajjal. Egy új tanulmány szerint azonban C-vitamin és más szerves sav tartalma igen alacsony az elkészült ételnek, ami azt jelenti, hogy frissiben érdemes megenni.

2011.08.07 21:51ma.hu

Tehát igaz, hogy a gyümölcs megpucolása, illetve a zöldség megfőzése vitaminveszteséget okoz? Egy új tanulmányban a legnépszerűbb spanyol étel, a gazpacho C-vitamin (és oxidált formájának, a dehidroaszkorbinsavnak), illetve más szerves sav (citrom, sóska, fumár, alma és glutamin) tartalmát vizsgálták, az összetevőkben még az elkészítés előtt, illetve a készételben.

"Azt tapasztaltuk, hogy a kész gazpachóban bizony jóval alacsonyabb az aszkorbin/dehidroaszkorbinsav arány, mint a recepthez használt zöldségekben összesen még az elkészítés előtt" - mondta Elena María Rodríguez, a Madridi Egyetem és a tenerifei La Laguna Egyetem szakembere.

Az összetevők közül a paprikának a legnagyobb a C-vitamin tartalma, amit a paradicsom követ, és aztán a kész gazpacho maga. Általánosságban, a paradicsom és a fokhagyma tartalmazza a legtöbb szerves savat, jóllehet az uborka a legkevesebbet. A fokhagyma és a hagyma tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a fő szerves savakat, mint a glutamin és a citrom, a többi zöldséghez képest.

A tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy a gazpacho minél hamarabb fogyasszuk el.

A leves, mely műsít

A gazpacho természetes forrása az A-, C- és E vitaminoknak, szénhidrátoknak, foszfornak, vasnak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, cinknek, káliumnak, réznek és nátriumnak. Emellett tartalmaz rostokat, antioxidáns alkotórészeket, mint a likopén, mely a paradicsom pirosságát adják. Ásványi sótartalmát tekintve izotóniás italnak is megfelel, mivel pótolja a szervezetből az elektrolitokat a nyári melegben fogyasztott túl sok víz mellett. És nem utolsó sorban alacsony kalóriatartalmú.

Lássunk egy receptet:
1 kg érett paradicsom hámozva és kimagozva
1 kígyóuborka
1 vöröshagyma
1 deka kaliforniai zöldpaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 szikkadt zsemle
4 dl extra szűz olívaolaj
1 dl sherryecet vagy borecet
1 l víz
só, bors

Felaprózzuk a zöldségeket, 4 evőkanálnyit félreteszünk mindegyikből, a többit turmixkehelybe szórjuk a paprika kivételével, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összezúzzuk, lefedjük, és 3 órára behűtjük.

Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A levest tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.