Trapéztól a skinnyig

Farmerből sosem elég

A hetvenes években a magas derekú trapéz fazonok, egy évtizeddel később a feszes tervezői megoldások, a kilencvenes években a tépett, majd az elegáns szabású változatok, míg a 2000-es évektől a feszes skinny farmerek hódítottak, jelenleg azonban nincsen egységes trend a régi nagy kedvenc tekintetében.

2011.07.30 14:14MTI

A farmer történelem bennfentesei szerint a feszülős skinny és a vele közeli rokonságban álló jegging (farmer mintás cicanadrág) még mindig a legnépszerűbb darab. A magas derekú, trapéz szárú farmerek hordhatóbb változatai egyenesen az őszi-téli kollekciók bemutatóiról érkeztek meg az utcákra, ahol a keskenyebb trapéz és a férfias, lezser fazont idéző darabok is nagyon népszerűek.

"A vásárlók még mindig szenvedélyesen rajonganak a farmerért, amelyből úgy tűnik sosem elég" - mondta Marshal Cohen, az NPD Group piackutató vállalat elemzője. "Az ár is számít, de a legnagyobb hangsúly a márkán van, és azon, hogy jól passzoljon a nadrág" - tette hozzá.

A farmer azon kivételes ruhaneműk közé tartozik, amelyekről még a gazdasági megszorítások idején sem hajlandóak lemondani az emberek. Ugyanabba a rendszeresen "frissítendő" kategóriába tartoznak, mint a zoknik és a fehérneműk. Még ha nem is nyűtték el az előzőeket, az emberek máris a következő farmert kutatják, hiszen a tökéletes nadrág megtalálása örök kihívást jelent - mondta Cohen.

Az NDP adatai szerint 2010 közepén a női farmerek eladásai némileg visszaestek, ám végül az év 2,6 százalékos növekedéssel zárult, majd az idei év első negyedében 20 százalékos emelkedés tapasztalható.

A jeggingek voltak a tavalyi év abszolút befutói, nem kevesebb mint 200 százalékos növekedést produkálva, amelyet a szakértők szerint csupán múló szeszélyként kell kezelni. A tervezőként és a hírességek stílustanácsadóiként tevékenykedő Emily Current és Meritt Elliot szerint a farmerdivatban ötévente van jelentős változás. Ha ez igaz, akkor jelenleg a "minden jöhet" korszakát éljük.


"Ez lehetőséget ad a saját stílus kibontakoztatására és az arányokkal, illetve stílusokkal való kísérletezésre" - mondta Current. "A nőknek lehetőségük nyílik arra, hogy sokkal inkább az alakjuknak és az életmódjuknak megfelelően öltözzenek" - tette hozzá Elliot. "A mai tervezők, illetve trendek mind az elmúlt korszakokból merítenek ihletet" - mondta Tana Ward az American Eagle márka értékesítési vezetője.

"A mai vásárlók nem kötődnek egyetlen korszakhoz sem, hanem sokkal inkább a jó megjelenésre koncentrálnak" - tette hozzá. A farmer nagyrészt tartósságának köszönheti népszerűségét és a fejlődő technológiának hála a gyártók ma már sokkal rugalmasabb és lágyabb, de ugyanolyan strapabíró fajtákat tudnak készíteni - mondta Rosella Giuliani, a GAP farmer kollekciójának kreatív igazgatója.

A szakemberek szerint a farmer előnye és egyben hátránya is, hogy szinte bármivel hordható, az egyszerű pólótól kezdve, a sportosabb változatokon át, egészen az elegáns felsőkig, vagyis semmilyen más ruhadarab eladásait nem képes maga után húzni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.