Nem minden kanadai szereti a hercegi párt

Botrány: leparazitázták Vilmost és Katalint

Noha népszerűségük vitathatatlan az észak-amerikai országban, vannak, akik kevésbé fogadták kitörő lelkesedéssel Vilmos herceget és Katalin hercegnőt első hivatalos látogatásukon.

2011.07.04 09:34ma.hu

Miközben Vilmos herceg és Katalin hercegnő az első hivatalos külföldi látogatását tölti Kanadában, sok hívük nagy örömére, vannak, akik kevésbé nézik jó szemmel a brit trónörököspár jelenlétét. Noha Kanada egykoron brit gyarmat volt és államfőjük a mai napig is II. Erzsébet, az egyik helyi politikus egyenesen parazitának minősítette az ifjú párt, akiknek látogatása csupán kidobott közpénz az ország számára.

Amir Khadir - egy baloldali párt vezetője - korábban azzal fenyegetőzött, hogy látványos tüntetést szervez Vilmos és Katalin ellen, ami részben sikerült is, de a mintegy 200 főből álló ellenlábasok sem tudták felborítani a látogatás eredeti menetrendjét. (A létszám ellentmondásos, egyes beszámolók csak 3 tucat résztvevőről szólnak, másutt 300 főt emlegetnek - a szerk.)

Fotó: The Hibernia Times


Vilmos herceg franciául köszöntötte a főként franciák lakta tartomány lakóit, miközben elnézést kért nehézkes akcentusa miatt. Reményét fejezte ki, hogy országaik kölcsönös baráti viszonyt alakíthatnak ki, amit persze kérdésessé tett az a felirat, amit épp a beszéd közben húzott keresztül az égen egy repülő, ezen az "Éljen a szabad Quebec" felirat díszelgett (a mondás 1967-ből származik, Charles deGaulle-tól hangzott el Montrealban).

Bár a britek már régóta nem szólnak bele az ország belügyeibe, az 1763-ban gyarmatosított államban nagyon mélyről gyökereznek az anyaország elleni érzések. Quebec két alkalommal, 1980-ban és 1995-ben is tartott népszavazást a függetlenedésről, ám a többség mindkétszer el is utasította azt, így továbbra is II. Erzsébet a hivatalos államfő.

Mindezek ellenére Vilmos és Katalin még szerencsés a látogatás alakulását illetően, néhány évvel ezelőtt ugyanis amikor Károly herceg járt ugyanitt, az ő útját valóban meg kellett szakítani, mert a tüntetők elállták az autója útját.

Még több hír Katalin hercegnőről és Vilmos hercegről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.