Teljesült Vasarely álma

Színes Város projekt: utcáról a Műcsarnokba

A köztérszínesítéssel foglalkozó Színes Város és a Zöld Kakas Líceum nevű ferencvárosi középiskola diákjai által szombaton átadott Pöttyös utcai metrómegállónál és környékén látható alkotások június 17-étől a Műcsarnokban lesznek kiállítva.

2011.06.16 17:53ma.hu

A Színes Város nevelési- oktatási programjának első állomása volt a Pöttyös utca. A program lényege, hogy középiskolás gyerekek végzik a köztérszínesítés minden fázisát, hogy ezáltal szerezzenek bővebb ismereteket egy olyan projektben, amely iskolai ugyan, egy része mégis az iskola falain kívül zajlik. A program részét képezi továbbá, hogy minden alkotásnak, ami a falakon megjelenik és diákok készítik, vagy a helyhez kell kötődnie, vagy valamilyen társadalmi problémára kell reflektálnia. A színesítést végző Zöld Kakas Líceum diákjai számára a környezetvédelem bizonyult a legégetőbb problémának, és a legtöbb elkészült motívumban is ez a téma köszön vissza.

A Színes Város projekt egy civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy színesedjenek köztereink. Azok a közterek, amelyek rontják a városképet szürkeségükkel, elhanyagoltságukkal, változzanak meg, színesedjenek ki, legyen öröm mellettük elmenni.

Tavaly több mint 1000 négyzetméter falat színesítettek ki Budapesten. Minden esetben nagy, forgalmas csomópontot kerestek, olyat, amelyet rengeteg ember lát, és használ rendszeresen. Így esett a választás a Flórián térre, a Városháza Parkra, és a Széll Kálmán (volt Moszkva tér) térre.

- A magyar származású festőművész, Victor Vasarely Színes Város koncepciója abból indult ki, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, hagyják el az alkotások a galériákat és a múzeumokat, kerüljenek közelebb az emberekhez. A projekt ezt a szellemi örökséget hívta elő, és tartja életben 2009 óta, és azzal, hogy ez az akció bekerült a Műcsarnokba, Vasarely álma nemcsak teljesült, hanem megvalósult az is, hogy a művészet az utcáról került be a galériába- tudatta Flór Péter, a Színes Város sajtósa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.