December 1.-ig látható

Vasarely-kiállítás nyílt a Párizsi Magyar Intézetben

Victor Vasarely műveiből látható péntektől kiállítás a Párizsi Magyar Intézetnek (PMI) a világhírű magyar származású művészről elnevezett galériájában

2008.11.07 20:15MTI

A Franciaországban talán legismertebb magyar származású XX. századi képzőművészről nevezte el új kortárs galériáját a PMI, ahol a francia közönség számára még nem, vagy csak kevéssé ismert magyar művészeket kíván bemutatni.

A PMI az épületben történt átalakítások során a könyvtár első emeleti helyiségéből egykori funkciójának megfelelően alakította ki új kiállítótermét, ahol jelenleg az op-art stílus atyjának 49 tablójából összeállított retrospektív tárlat várja az érdeklődőket. A kiállítás anyagát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Vasarely-gyűjteménye, a festő által létrehozott Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány, valamint három francia magángyűjtő bocsátotta a PMI rendelkezésére.

Victor Vasarely, az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született Vásárhelyi Győző néven, a budapesti Műhely Akadémián tanult, de egy grafikai pályázat nyerteseként kijutott Párizsba, ahol a nonfiguratív művészet világhírű alkotója lett, képei a legnagyobb francia múzeumok gyűjteményeiben szerepelnek. A névadó-megnyitó alkalmából november 12-én Párizsba látogat Tasnádi Péter, Pécs polgármestere, hogy egyúttal Franciaországban is elindítsa a Pécs 2010 elnevezésű kampányt.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert várost a Vasarely-gyűjtemény képviseli, amelynek - 1976-as megnyitásakor - maga Vasarely adományozta a műveket, hogy így adjon átfogó képet művészeti korszakairól. Ezek közül került a PMI-ben kiállításra 37 alkotás, amelyek többsége eredeti tempera és olajfestmény. A Vasarely Galéria kialakításával párhuzamosan a könyvtár átköltözött a földszinten található kisebbik kiállítóterembe.

Itt látható november 12-től az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból összeállított AK 12 című vándorkiállítás. A tizenkét neves fotóművész (Barta Zsolt Péter, Balla András, Fábry Péter, Baricz Katalin, Halas István, Bánkuti András, Szabó Barnabás, Gáti György, Vancsó Zoltán, Lugosi Lugó László, Fekete András, Benkő Imre) 1997 és 2006 között Párizsban készült felvételeit állítja ki.

Az op-art úttörője: Victor Vasarely

A galéria megnyitása alkalmából Ecsedi-Derdák András a PMI igazgatójának kezdeményezésére "correspondance: budapest" névvel, az Oktatási és Kulturális Minisztérium NKA miniszteri keretének támogatásával egy újszerű kurátori program is kezdetét veszi: a kiállításokat ezentúl nem a PMI szervezi, hanem minden évben más kurátor kap majd lehetőséget arra, hogy - a PMI szakmai felügyelete mellett - kialakítsa a Vasarely Galéria programját.

A kezdeményezés célja a kortárs magyar képző-, ipar- (design, divat, animáció és videó) alkotóinak és alkotásainak bemutatása, szoros szakmai együttműködésben a francia művészeti élet képviselőivel.

Az aktuális kurátor feladata lesz, hogy a lehető legszélesebb spektrumban mutassa be a magyar művészeteket a francia közönség számára.

A Vasarely-kiállítás december 1-ig, az AK 12 vándorkiállítás december 20-ig tekinthető meg a PMI-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.