A szabadtéri koncert mottója: Virtuóz képek

Liszt előtt tisztelegnek a Bécsi Filharmonikusok

Liszt Ferenc előtt tisztelegnek az idén hagyományos szabadtéri koncertjükön a Schönbrunn palota kertjében a Bécsi Filharmonikusok.

2011.05.31 22:30MTI

A csütörtök este megrendezendő 2011-es Nyáréjszakai Koncert mottója: Virtuóz képek. A mottó a zenetörténet egyik legnagyobb virtuózának tartott Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára utal - mondta el Clemens Hellsberg zenekarvezető a rendezvény honlapján látható interjúban.
   
A műsoron szerepel Liszt Les Préludes (Előjátékok) című szimfonikus költeménye, Niccolo Paganini D-dúr zongoraversenye, Mogyeszt Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraciklusa, valamint - a japán természeti katasztrófa áldozatainak emlékére - Jean Sibelius Jelenet darvakkal című szerzeménye.
   
A karmester Valerij Gergijev, a szentpétervári Mariinszkij Színház vezető karmestere és művészeti vezetője lesz. Gergijev 2007 után már második alkalommal vezényli a Bécsi Szimfonikusokat Schönbrunnban. A belépés - mint minden évben - ingyenes.
   
A schönbrunni Nyáréjszakai Koncertet először 2004 májusában, az Európai Unió bővítése alkalmából rendezték meg. Eredetileg egyszeri alkalomnak szánták, s helyszínül sem a Habsburgok bécsi nyári rezidenciájának parkját, hanem az osztrák-szlovák-magyar határ közelében található Schloss Hofnak, Szavoyai Jenő barokk kastélyának kertjét akarták választani.
   
A végül a Schönbrunn palota parkjában, Bécs egyik fő turisztikai látványosságában megtartott ingyenes koncert annyira sikeresnek bizonyult, hogy a nyár eleji bécsi programkínálat egyik állandó elemévé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.