Bezárják

Utoljára lesz Kaláka Fesztivál a Diósgyőri várban

Idén júliusban utoljára rendezik meg a Kaláka Fesztivált a megszokott helyén Miskolcon, a Diósgyőri várban, a helyszínt ugyanis jövő januártól felújítási munkák miatt bezárják.

2011.05.26 16:44MTI

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei rendezvénye, a Kaláka Fesztivál az eltelt több mint három évtized alatt mintegy negyedmillió nézőt vonzott.

A 32. alkalom egyfajta búcsúzás, hiszen a Diósgyőri vár januárban rekonstrukciós munkák miatt bezár, a tervek szerint Nagy Lajos-korabeli formájában állítják vissza az épületet. Az átépítés után - a kialakításra kerülő szűk terek miatt - valószínűleg nem lesz alkalmas a Kaláka Fesztivál megrendezésére - mondta Rosta Katalin programigazgató csütörtökön. Természetesen a Kaláka Fesztivál ezzel nem ér véget, keressük a lehetőségeket és az új helyszínt - tette hozzá Rosta Katalin, utalva arra, hogy nagyon szeretik Miskolcot, szívesen maradnának és minden megoldást érdekli a csapatot. Arról is beszámolt, hogy az elmúlt 31 év alatt több mint negyedmillió néző és csaknem ötezer fellépő vett részt a programsorozaton a világ minden tájáról.

"Egy emberöltőnyi idő telt el az indulás óta. Az első nézők már az unokáikat hozzák. Barátságok, szerelemek, házasságok kötődnek a fesztiválhoz és persze a Diósgyőri várhoz" - idézte az emlékeket a programigazgató.

Hozzátette: azóta számos világhírűvé vált előadó, illetve zenekar - többek között Palya Bea, Pál István "Szalonna", a Kerekes Band - először a Kalákán lépett fel nagyközönség előtt. Sok, akkor már világhírű művész, például Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Brave Old World, a Cechomor koncertjét is hallhatta itt a közönség.

"Idén láthatjuk utoljára a Diósgyőri várat, és benne a fesztivált úgy, ahogy megszoktuk, megszerettük, ahogy a szívünkhöz nőtt. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy búcsút kell vennünk a vártól, de természetesen nem ér véget a Kaláka Fesztivál története. Keressük a megoldást. Reméljük, a fesztivál zárásakor már be tudjuk jelenteni az új helyszínt" - mondta Gryllus Dániel, a fesztivál művészeti vezetője, egyben a Kaláka együttes alapítója.

Akik július 7. és 10. között ellátogatnak a rendezvényre, részesei lehetnek számos program mellett a Rendhagyó Prímástalálkozónak, láthatják a Sebő együttes és Kovács András Ferenc költő közös műsorát, a Szászcsávási Bandát, az idén 25 éves PG Csoport koncertjét, a Pannonia Allstars Ska Orchestrát és természetesen a Kaláka együttest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.