Nem szólnak bele a művészeti kérdésekbe

Húszéves a Kaláka kiadója, a Gryllus

Eredetileg a Kaláka együttes felvételeinek megjelentetésére alakult, napjainkban jóval szélesebb spektrummal működik a húsz évvel ezelőtt alakult Gryllus Kiadó, amelynek vezetője, Gryllus Dániel zenész a visszatekintés mellett a jövőről is beszélt.

2011.04.01 09:23MTI

"Ahogy korábban a Kaláka zenekar vagy a Kaláka fesztivál indulásakor, a Gryllus Kiadó hajójának vízre bocsátásakor sem gondolkoztam hosszú távra. A pénzügyekhez nem igazán értek, a mai napig nincs üzleti tervem, persze bíztam abban, hogy amit én művészeti szempontból értékesnek gondolok, azt más is.

Az alapítás egyik fő indoka az volt, hogy korábban a Kaláka együttesnek számos nehézsége támadt anyagai megjelentetése kapcsán" - mondta Gryllus Dániel.

Mint felidézte, A teljesség felé című album, amely a Weöres Sándor által írt filozófiai mű egyes részleteinek zenei adaptációját tartalmazza, 1988-ban csak úgy jelenthetett meg a Hungarotonnál, hogy a kiadást teljes egészében ő maga finanszírozta. Hasonló körülmények között jelent meg a Volt egyszer egy kis zsidó is, amelyen jiddis népdalok szerepeltek a Gryllus-testvérek, Sárközy Gergely és Tihanyi Szilvia előadásában. Valószínűtlen volt tehát 1991-ben, hogy Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán közös munkáját, a Pál apostolos lemezt bárki hajlandó lenne kiadni, hacsak ő maga nem. Ez lett a Gryllus Kiadó első darabja, és még hagyományos, vinyl lemezen jelent meg.

Bár a kft. a Kaláka, illetve a hozzá kapcsolódó szólóanyagok megjelentetésére jött létre, már az indulás után nem sokkal olyan ismert előadók tűntek fel a Gryllus Kiadónál, mint Kobzos Kiss Tamás vagy a Sebő együttes, később Palya Bea, Bognár Szilvia vagy a Sator Quartet.

"Ezeket az előadókat alapvetően az hozta hozzánk, hogy nem voltak megelégedve azzal, amit korábbi kiadóiknál tapasztaltak, ugyanis mindenki bele akart szólni a művészeti kérdésekbe. Én ehelyett inkább tanácsot adok, amit ha nem fogadnak meg, akkor is kiadom a lemezt" - fejtette ki a kiadóvezető, aki a versmegzenésítő lemezektől fokozatosan nyitott más műfajok felé, hiszen itt jelent meg az Acousticure bluegrass albuma, a blues felől érkezett Ferenczi György és a Rackajam munkái vagy a nehezen besorolható Dévényi Ádám és Nyeső Mari lemezei.

"Behatárolható terület nincsen, persze nyilvánvaló, hogy sem Beethoven-szimfóniákat, sem a Csárdáskirálynőt, sem pedig kifejezetten popprodukciókat nem fogok megjelentetni" - mondta.

A Gryllus és a Helikon kiadó együttműködése 2004-ben kezdődött, az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már a versmegzenésítő-sorozat 22. darabja - a Szélkiáltó Márai-lemeze - jön ki, ez lesz egyben a Gryllus Kiadó 106. CD-je. A Hangzó Helikon-szériában jelent meg többek között a Kaláka két Kányádi-albuma, Cseh Tamás Ady-lemeze, Sebő Ferenc Nagy László-korongja, Ferenczi György Petőfije, Sebestyén Márta magyar népköltészet anyaga, Gerendás Péter Faludy CD-je, Lackfi János versei Lovasi András énekével vagy Both Miklós Radnóti- és Hobo Pilinszky-albuma. Külön csoportot jelentenek a Gryllus Kiadónál a gyereklemezek és immár öt éve a karácsonyi albumok is, amelyek első darabja Sebestyén Márta ünnepi lemeze lett. Cseh Tamás utolsó munkája, a 2008-ban kiadott Fel nagy örömre! is e sorozat darabja.

"A sorozat összpéldányszáma túl jár a 60 ezren, a Gryllus Kiadó többi lemeze közül a Kaláka Hol a nadrágom című gyereklemeze 20 ezer példány felett jár" - fűzte hozzá. A zenész-kiadóvezető szerint miközben folyamatosan szűkül a hazai zenei piac, igényes CD-k kiadására - illegális letöltések ide vagy oda - még mindig van igény, talán leginkább a középkorú, idősebb generáció körében. Ez a téma is szerepel egy programban azon a kétnapos rendezvénysorozaton, amely a kiadó huszadik születésnapja alkalmából lesz április 9-10-én a Fonó Budai Zeneházban.

Fellép mások mellett a Sebő, Bognár Szilvia, a Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Sator Quartet. Gryllus Dániel nemrég ismét elővette Pál apostol témakörét, és az 1991-ben kiadott lemezt most Ferenczi György hangszerelésében újra rögzítik.

A zenei anyag előadása zárja a születésnapi rendezvényeket a Fonóban; a tervek szerint a CD ősszel egy könyv mellékleteként jelenik meg a Cartaphilus kiadóval közös gondozásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.