Régi és új

Magyarítószótárt jelentetett meg a Tinta Könyvkiadó

Régi és új idegen szavakra és szakkifejezésekre ajánl magyar megfelelőket a Tinta Könyvkiadó Magyarító szótár című új kötete, mely a Magyar Nyelv Kézikönyvei című sorozat huszadik tagjaként jelent meg a napokban.

2011.05.25 10:56MTI

"Könyvünk úgynevezett kínálati szótár; ez azt jelenti, hogy egyszerűen felkínálja a lehetséges magyar megfelelőket, és a választást az anyanyelvi beszélő ösztönös nyelvérzékére bízza. Nem erőszakos magyarosító szándékkal készült, csak olyan szavakat ajánl, amelyek már széles körben elterjedtek" - magyarázta Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője.

A magyarítószótár átmenet az idegen szavak szótára és a szinonimaszótár között. Az előbbihez áll közelebb, hiszen címszavai idegen szavak, ám ezekről nem ad fogalmi meghatározást, hanem azokat a magyar szavakat vagy egyszerű szókapcsolatokat sorolja fel, amelyek az adott idegen szó helyett egy mondatba beilleszthetők. Ebből következően a szótárból kimaradtak azok az idegen szavak, amelyeknek nincs egyszavas magyar megfelelőjük, például az atom, a vitamin, a hormon vagy a rádió. Mint Tótfalusi István, a könyv szerzője az előszóban leszögezi, "ma már nyelvünk minden rétegében és minden szintjén lehetőség van rá, hogy lényegében színmagyar szókinccsel maradéktalanul kifejezzük mondanivalónkat".

Mindeközben hangsúlyozza: az idegen szavak kritikátlan befogadása és a csőlátású nyelvőrzés jelentette két "szélsőség" egyaránt elvetendő. A 260 oldalas kötetben 12 600 idegen szó összesen 21 700 magyar megfelelője található meg.

Az olvasó a "klasszikus”, azaz görög-latin idegen szavak mellett az újabb keletűekről is iránymutatást kap, így szerepel a szótárban például a know-how (szakértelem, gyártásmód, gyártási eljárás), a blog (internetes napló), a chatel (cseveg, beszélget) és a workshop (munkaértekezlet, tanácskozás).

"A könyv természetesen már most elavult, hiszen megjelenésének napján is keletkeznek új szavak" - jegyezte meg Kiss Gábor.

Valóban, fájóan hiányoznak az olyan közelmúltban elterjedt szavak, mint például a flashmob vagy a lájkol.

A kiadó a www.tintakiado.hu/magyarito-bovites címen várja az olvasói észrevételeket és bővítési javaslatokat. A Tinta Kiadó következő, május utolsó napjára ígért kötete a Magyar igei szerkezetek - A leggyakoribb vonzatok és szókapcsolatok szótára, amely 2200 ige 6200 szerkezetét tartalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.