Douglas Adamsre emlékezünk

Szerdán újra törülközőbe borul a világ

10 éve és 2 hete már annak, hogy nincs közöttünk a világirodalom egyik kultusszá vált művének szerzője. Május 25-én 11. alkalommal emlékezik rá a világ a jelképpé vált törülközővel.

2011.05.24 11:34ma.hu - S. Á.
Douglas Adams (Fotó: Topless Robot)

Szerdán újra benépesítik a világ metropoliszait és legkisebb településeit a törülközős emberek, igaz, napjainkra már egészen megszokottá vált a furcsa jelenség május 25-én.

Idén 11. éve tisztelgünk ezzel a jellegzetes gesztussal Douglas Adams sci-fi író emléke előtt, aki a világszerte méltán híressé vált Galaxis útikalauz stopposoknak című "ötrészes trilógiát" megírta. Az író 2001. május 11-én hunyt el szívinfarktusban, rajongói 2 héttel későbbre szervezték meg az első Törülközőnapot, ami pillanatok alatt elterjedt és mára alig akad ember, aki ne hallott volna róla vagy ne akasztana ezen az évfordulón egy törülközőt a nyakába.

A hagyomány alapjául szolgáló híres történetet eredetileg 1978-ban rádiójáték formájában ismerhette meg a közönség, csupán egy évvel később adták ki könyvként, de színjáték és film is készült belőle.

Érdekessége, hogy minden változat némiképp eltér a többi feldolgozástól, ennek maga Douglas Adams az oka, aki az adoptációk alkalmával mindig tökéletesíteni szerette volna a korábbi változatokat. A fő szál azonban minden esetben azonos: a Földet elpusztítják a galaxis urai, mert az épp egy tervezett hiperbekötőút nyomvonalán forog.

A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejűnkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt - annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen bele törölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Arthur Dentet viszont az utolsó pillanatban megmenti egy barátja, és ezzel kezdetét veszi a galaktikus kaland. Ekkor okosítja ki Ford Prefect, a tapasztalt űrutazó Dentet arról is, hogy bárhová is vigye sorsa, törülköző mindig legyen nála, mert az a világ leghasznosabb találmánya.

Ez a monológ alig néhány sort tesz ki a könyvben, és még a köré kanyarított magyarázat sem több fél oldalnál, mégis az egyik leghíresebb momentummá nőtte ki magát és megalapozta a későbbi hagyományt, amellyel törülközős emberek emlékeznek az 1952-2001 közt élt íróra.

Adams az angol humor és a fanyar irónia sajátos keverékével ábrázolja az általa elképzelt galaktikus világrend felépítését, a Földön végbement társadalmi és politikai folyamatokat, megfűszerezve ezt egy "valószínűtlenség által hajtott" űrhajóval és egy súlyos depresszióban szenvedő robottal is.

Közben megtudjuk azt is, hogy "Az Élet, A Világmindenség Meg Minden" legnagyobb kérdésére a válasz nemes egyszerűséggel a 42, ám a világ legnagyobb tudású robotja sem elég okos ahhoz, hogy megfogalmazza magát a kérdést.

Aki szeretne csatlakozni a hazai programokhoz, az Budapesten este 6 órakor társulhat a Fővám téren gyülekező törülközősökhöz, ahol egy megadott jelre ekkor veszi kezdetét egy két perces "flash mob". A jelzésre a téren lévők a fejük fölé emelt kézzel fordulnak a Szabadság szobor felé és 2 percre "sörnyitó-pózba" merevednek.

"Ezzel fejezzük ki hálánkat, hogy a Vogonok idén sem jöttek el és a Föld még mindig sértetlenül és szabadon bolyonghat naprendszerünkben." - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Innen számos helyszín közül választhatnak a résztvevők, ahol különböző programokkal várják őket a szervezők, természetesen mindenütt valamilyen módon kötődnek az események a sorozathoz és Adamshez. Ezen kívül a nagyobb vidéki városokban is szerveződnek különféle események.

Ja, és még valami: mindenkinek figyelmébe ajánljuk - a törülköző hurcolásán kívül - a szintén szállóigévé vált figyelmeztetést, ami egész életünket jelentősen megkönnyítheti:

Ne ess pánikba!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.