Törülközőnap

Tisztelgés törülközővel Douglas Adams előtt

A törülköző a csillagközi stopposok leghasznosabb kelléke: be lehet vele takarózni, rá lehet feküdni, alkalmas hajóvitorlának és bevizezve kézifegyvernek, továbbá a fejre tekerve megvéd a mérges gázoktól és az észvesztően ostoba Mohó Poloskapattintó Fenevad pillantásától.

2010.05.25 15:47Sagi - ma.hu

Ha ma az utcán kilépve azt látja bárki, hogy egymás után jönnek vele szemben a nyakukban törülközőt viselő emberek, akkor nem kell megijednie. Sem ő maga nem őrült meg, sem a törülközős emberek, és bármily meglepő, még csak nem is a mostanában váratlanul eleredő záporok késztetik ilyen furcsaságokra embertársainkat.

A közös bennük az, hogy mindannyian tisztelői és rajongói Douglas Adams sci-fi írónak, aki a világszerte méltán híressé vált Galaxis útikalauz stopposoknak című "ötrészes trilógiát" megírta.

A történetet 1978-ban rádiójáték formájában ismerhette meg a közönség, csupán egy évvel később adták ki könyvként, de színjáték és film is készült belőle. Érdekessége a történetnek, hogy minden változat némiképp eltér a többi feldolgozástól, ennek maga Douglas Adams az oka, aki az adoptációk alkalmával mindig tökéletesíteni szerette volna a korábbi változatokat.

A fő szál azonban minden esetben azonos: a Földet elpusztítják a galaxis urai, mert épp egy tervezett hiperbekötőút nyomvonalán forog, ám Arthur Dentet az utolsó pillanatban megmenti egy barátja, és kezdetét veszi a galaktikus kaland. Ekkor okosítja ki a tapasztalt űrutazó Dentet arról is, hogy bárhová is vigye sorsa, törülköző mindig legyen nála, mert az a világ leghasznosabb találmánya.

Ez a rövid, de annál jelentőségteljesebb fejezet adott alapot később annak a hagyománynak, amelynek köszönhetően május 25-én a világ számos pontján elözönlik az utcákat a törülközős emberek, ezzel tisztelegve az 1952-2001 közt élt író emlékének.

Adams az angol humor és a fanyar irónia sajátos keverékével ábrázolja az általa elképzelt galaktikus világrend felépítését, a Földön végbement társadalmi és politikai folyamatokat, megfűszerezve ezt egy „valószínűtlenség által hajtott” űrhajóval és egy súlyos depresszióban szenvedő robottal is.

Közben megtudjuk azt is, hogy „Az Élet, A Világmindenség Meg Minden” legnagyobb kérdésére a válasz nemes egyszerűséggel a 42, ám a világ legnagyobb tudású robotja sem elég okos ahhoz, hogy megfogalmazza magát a kérdést.

Aki szeretne csatlakozni a hazai programokhoz, az Budapesten délután 5 órakor csatlakozhat a Moszkva téri performanszhoz, ahol a résztvevők egy óriási 42-est formáznak majd, ezt követően pedig átsétálnak a Millenárisra, ahol nem több és nem kevesebb kísérletet láthatnak, mint 42-t. Este 7 órától a Hősök terén folytatódik a program, itt csoportkép készül, majd az Adams-könyvekből felolvasott részletek és beszélgetés várja a rajongókat.

Ezen a napon számos könyvesbolt is csatlakozik a „Towel Day”-hez, az öt alapkönyv folytatásaként elhíresült „Ja, és még valami…” című regényt 25% engedménnyel kapják meg azok, akik törülközővel a nyakukban térnek be az akcióban részt vevő üzletekbe.

Ami pedig a hasznos tanácsokat illeti, mindenkinek figyelmébe ajánlom – a törülköző hurcolásán kívül – a szintén szállóigévé vált figyelmeztetést, ami egész életünket jelentősen megkönnyítheti: Ne pánikolj!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.