Tele lesz vendégekkel

Közös lemezbemutatót tart a Besh o droM és a Fókatelep

Közös lemezbemutatót tart pénteken a fővárosi Szikrában a Besh o droM és a Fókatelep; mindkét zenekar fellépésén vendégek is közreműködnek.

2011.04.21 17:13MTI

A két együttes zenéjében egyaránt szabadon keverednek a népdalok és a különböző tradíciók a modern hangzásokkal.

A Besh o droM kifejezés lovári nyelven azt jelenti, csináld a dolgodat, találd meg magad. A zenekar tizenkét évvel ezelőtt, 1999-ben adta első koncertjét, mégpedig rögtön a Sziget fesztiválon. Azóta négy kontinensen több mint ezer fellépésük volt és több mint harmincezer lemezt adtak el. A csapat hosszú szünet, hat év után jelentkezett ismét stúdióalbummal, amelynek a Kertünk alatt címet adták. Az ötödik lemezen - az eddigiek: Macsó hímzés (2000), Nekemtenemmutogatol (2002), Gyí (2004) és Ha megfogom az ördögöt... (2005) - a Besh o droM-tól már megszokott fergeteges energia és táncra perdítő ritmusok mellett kissé megújult a hangzás, népi, akusztikus és elektronikus hangszerek tűnnek fel. Az évek során még erősebbé, lendületesebbé, virtuózabbá vált a zenekar.

Az albumon szászcsávási, őrkői és más cigány dalok, moldvai, mezőségi magyar népdalok keverednek szerb, román, makedón dallamokkal, de felcsendül egy dél-indiai dallam is.

A Besh o droM-ban jelenleg Sidoo Attila gitározik, Pettik Ádám ütőhangszereken játszik és énekel, Barcza Gergely szaxofonozik, kavalon, tárogatón, kaossillatoron játszik, Kaszai Lili énekel, Herr Attila basszusgitározik, Csurkulya József cimbalmozik, Seres Vilmos harmonikázik és klarinétozik.

A Korai Öröm és a ColorStar zenészeiből alakult Fókatelep 2009-ben jelentette meg első albumát. A most kiadott második stúdiólemezen, a Fokadelic-en a számok dallam- és szövegvilága hol a magyar népzenét idézi, hol a latint, cigány tangó után triphop alapok következnek, orosz beat után ír kocsmazenébe épített magyar csujogatós.

A zenekar tagjai: Oláh Annamária (ének), Biljarszki Emil (billentyűs hangszerek), Csányi Viktor (dob), Jócsik János (ütőhangszerek), Somogyi Ferenc (basszusgitár), Szalay Péter (gitár). A Fokadelic-en közreműködött a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű), valamint az Anselmo Crew egykori tagja, Kerényi Ákos (bongó). Ők a pénteki lemezbemutató koncerten is ott lesznek a Szikrában, akárcsak a Besh o droM vendégeként a dobos Jánky Zsolt.

Májusban a Fókatelep lemezbemutató turnéra indul Európába, amely Luxemburg kiemelt kulturális központjában, a Neumünsteri Apátságban kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.