Művész lett - maradhat?

Dalí és Warhol párbaja az aukciósházaknál

Többek közt Andy Warhol első önarcképét kínálja kétnapos májusi árverésén a Christie's aukciósház, a Sotheby's ezzel szemben Salvador Dalí egyik portréjával csalogatja az érdeklődőket.

2011.04.10 15:33MTI

A Christie's 1963-as Warhol-önarcképe akár 30 millió dollárt (5,45 milliárd forintnak megfelelő összeget) is hozhat, a mű annak idején 1600 dollárét talált gazdára. A pop-art atyjánál megszokott módon négy elemből álló alkotás selyemvászonra készült, a művész viharkabátban és napszemüvegben látható rajta.

Az önarcképet Florance Barron detroiti gyűjtő családja kínálja árverésre. Barron először azt akarta, Warhol őt fesse meg, de később meggondolta magát, és rávette a fiatal művészt, hogy önmagáról készítsen képet. "Engem senki sem ismer, magát akarják látni" - mondta Warholnak. A kékes árnyalatú alkotás később kiállításon is szerepelt, és a Warhol munkáiból rendezett retrospektív kiállítások katalógusainak címlapját díszítette többek közt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és a bilbaói Guggenheim Múzeumban.

A kép a művész csillaggá válásának kezdetét jelöli - vélekedett a Christie's szakértője. "Warhol kora előtt járt, a glamour új típusát teremtette meg" - fűzte hozzá Brett Gorvy.

A család azért értékesíti a képet, mert megosztani nem tudják, így az eladás jelenti az ésszerű lépést - tudatta Florance Barron egyik fia.

A Sotheby's Helena Rubinstein üzletasszonyról készült húsz portrét árverez el két aukción tavasszal és ősszel. A május 3-4-i estéken öt festmény kerül kalapács alá, ezek között szerepel egy olyan is, amelyhez a kozmetikai ipar nagyasszonya Salvador Dalínak ült portrét.

A fennmaradó 15 alkotás októberben találhat új gazdára Dalí 1943-ban vitte vászonra a Princess Arthchild Gourielle-Helena Rubinstein című festményt, amelynek különlegessége, hogy a művész fiatal nőként mutatja be az akkor már 73 éves asszonyt, hogy így ábrázolja izzó, energikus karakterének halhatatlanságát, tetteinek és pályájának örökségét - emelte ki a Sotheby's.

A portré értékét 1-1,5 millió dollárra taksálják. Az 1965-ben elhunyt Rubinstein közeli barátja és patrónusa volt a szürrealista festőnek, még azzal is megbízta, hogy fessen három fali festményt 30 szobás manhattani rezidenciájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.