Ünnepelték a tavasz beköszöntét

Százezrek gyűltek össze a mexikói piramisoknál

Százezrek vándoroltak el a mexikói azték és maja piramisokhoz, hogy ott ünnepeljék a tavasz beköszöntét.

2011.03.22 18:40MTI

Veracruz tartományban például mintegy hatvanezer ember látogatott el hétfőn olyan történelmi helyszínekre, mint El Tajín vagy Takilhsukut. A belépőjegyekből származó bevételt részben a lakosság egyetemi tanulmányainak támogatására fordítják - mondta el Javier Duarte kormányzó.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a napéjegyenlőség idején a maja és azték kultúrák fennmaradt helyszíneire áramlók száma. Sokan úgy gondolják, ebben az időpontban különleges energiaforrás nyílik meg számukra - a tudósok viszont teljes mértékben tévesnek tartják ezt a feltételezést.

Fotó: aztec-history.net

Seregestül érkeztek a fehérbe öltözött emberek a Mexikóváros közelében lévő Teotihuacánba, a Yucatán-félszigeten lévő Chichén Itzá maja-tolték romvárosba, az Oaxaca államban lévő Monte Albánba, valamint számos maja azték és tolték helyszínre. A "zarándokok" reményeik szerint ezeken a helyeken március 21-én napenergiával töltődhetnek fel, imákat rendelnek tollas sámánoktól, akik tömjénnel hintik be és körbetáncolják őket.

A mexikói Régészeti Intézet (INAH) minden évben kéri a látogatókat, kerüljék a nagy kulturális helyszíneket, hogy ne érje nagy terhelés a piramisokat a túl sok zarándok miatt. Idén a Teotihuacánban lévő híres Nap-piramis legfelső szintjét le is zárták. A kisebb Hold-piramis már hosszú ideje nem látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.