A maják, aztékok használták először

Nem finn találmány- A szaunázás története

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először.

2010.09.10 16:00ma.hu

A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták. A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget.

A kritika jogos volt, hisz a gyógyulás, a sziesztázás gyakran tivornyába, nem ritkán erőszakba torkolt. Úgy tűnik, az északi népek szexuálisan kiegyensúlyozottabbak vagy kevésbé lobbanékonyabbak, mint a délebbiek, mindenesetre a skandináv országokban megszakítás nélkül tovább szaunáztak az emberek.

A XX. Században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépítettek egy szaunát.

Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, és a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát.

A szaunázás pozitív hatásai

A szaunázás mindenek előtt a regenerálódásunkat segíti elő. A mindennapi életünk során testünkben felhalmozódott salakanyagok is könnyebben és gyorsabban ürülnek ki hatására.

Kedvezően befolyásolja bőrünk állapotát is, tisztítja, és elősegíti, hogy rugalmas és fiatalos maradjon.

A gyors felmelegedés és lehűlés miatt kiváló hatással van a keringési rendszerünkre, hozzájárul érrendszerünk rugalmasságának megőrzéséhez.

Kedvező hatást gyakorol immunrendszerünkre, és segít a légúti megbetegedések megelőzésében is.

Miért is jó szaunázni?

Sokakban felmerül a kérdés: miért is jó szaunázni?

Milyen hasznos hatása van az emberi szervezetre?

- Mert edzi a szívet és javítja a vérkeringést,
- Mert erősíti az immunrendszert: /a szaunázók sokkal ritkábban kapnak el légúti fertőzéseket/
- Mert segít feloldani a stresszt,
- Mert erősíti az idegrendszert,
- Mert az izzadással távoznak a szervezetünkből a méreganyagok,
- Mert bársonyossá teszi a bőrt,
- Mert a legjobb és legtermészetesebb orvosság álmatlanság ellen,
- Mert az izomláz enyhítésében verhetetlen.

Hazánkban már a legtöbb uszodában és fitnesz klubban is megtalálható az északi országokban igen népszerű szauna.

A köztudatban a szaunázás sportolás utáni kiegészítő tevékenység, valójában azonban , ha az előírt módszer szerint szaunázunk, akkor egyúttal egy önálló fitnesz programot teljesítünk, amely a szervezetünk számára rendkívül pozitív hatású terhelést jelent

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.