Nader and Simin: A Separation

Berlinale - Németországba hívják a fődíjas iráni film rendezőjét

Németországba hívják Aszgar Farhadi iráni művészt, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal jutalmazott film rendezőjét, akinek ösztöndíjat kínálnak.

2011.02.21 18:14MTI

A Nader and Simin: A Separation (Nader és Simin, egy válás) című alkotás rendezője a kulturális cserekapcsolatokkal foglalkozó DAAD nevű szervezet meghívására maradhat Németországban: féléves ösztöndíjat kínálnak neki. Amennyiben a művész úgy dönt, elfogadja az ajánlatot, júniustól lehet a program résztvevője.

Farhadi munkája a Berlinale egyik legnagyobb sikere volt, a legjobb filmnek járó Arany Medve mellett két Ezüst Medve-díjat is kapott az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűritől.

Irán központi témája volt az idei filmfesztiválnak, a zsűribe meghívást kapott Dzsafár Panahi iráni rendező, akit hazájában rendszerellenes propagandatevékenység címén ítéltek börtönbüntetésre. A művész fontos szereplője volt a vitatott kimenetelű 2009-es elnökválasztások utáni ellenzéki megmozdulásoknak.

A jelenleg házi őrizetben tartott Panahit húsz évre eltiltották az alkotói tevékenységtől, hazáját sem hagyhatja el. Ezért Berlinbe sem tudott elutazni, a filmszakma azonban kiállt mellette, tiltakozást is szerveztek a fesztiválon. A rendező helyét üres szék jelezte a zsűri bemutatkozásakor és a díjátadó gálaesten is.

Irán németországi nagykövete a Der Spiegel című lapban közölt levele szerint reméli, hogy Dzsafar Panahi "ismét gyakorolhatja szakmáját, ha megoldódtak jogi problémái".

A diplomata azt írta, Panahi azért nem utazhatott el a Berlinaléra, mert meg kellett jelennie a bíróságon.

Az iráni rendezők munkafeltételeiről szólva a nagykövet úgy fogalmazott, Irán "nagylelkű", mert "többféle véleményt és meggyőződést is tolerál - a törvény és az erkölcs keretein belül".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.