Második Mozart-premierjükre készülnek

Figaro házassága - Premier Bécsben

A Bécsi Állami Operaház ősz óta hivatalban lévő új vezetése az évad második Mozart-premierjére készül: a Don Giovanni után a szerdai Figaro házassága bemutatót is Jean-Louis Martinoty rendező jegyzi.

2011.02.13 09:19MTI

Figaróként Luca Pisaroni debütál a Staatsoperben, Almaviva gróf Erwin Schrott lesz, aki korábban a csalafinta borbély szerepében Bécstől Londonig már nagy sikert aratott. A Grófnét - ahogy Salzburgban - most is Dorothea Röschmann énekli.

A premiert megelőző sajtóbemutató alkalmával Schrott elárulta, hogy 2013-ban feleségével, Anna Netrebkóval együtt lépnek grófként és grófnéként színpadra. A szerdai bemutatón Susannát Sylvia Schwartz személyesíti meg, Cherubino szerepét a barokk művek hiteles előadásáért elismert Anna Bonitatibus játssza. A főzeneigazgató, Franz Welser-Möst vezényel. Jean-Louis Martinoty elmondta, hogy rendezése Bécsben Jean-Pierre Ponnelle 1977-es értelmezését váltja föl. A francia mester nem tagadta, hogy koncepciója a párizsi Théatre de Champs-Élysées-beli verzión nyugszik, amely 2001-ben az év rendezése díjat kapta a francia kritikusoktól.

A látvány Bécsben is Hans Schavernoch munkája, a díszlet ferde falsíkijaival, roncsolt felületű képeivel bolondos összevisszaságot mutat, ami a kapcsolatok kuszaságát is szimbolizálja. Bécs "elkötelezett" a Figaro házassága iránt, hiszen az 1786-os ősbemutató óta több mint 1300-szor hangzott el a mű az osztrák fővárosban.

"Elbűvölő, erotikus és pszichológiai-emberi igazságokat feszegető a rendezés, amit a szürreális képek remekül alátámasztanak. De nem hiányzik belőle az átmeneti társadalmi szituáció feszültsége sem, amely az eredeti Beaumarchais-darabból ered " - vélte a sajtóbemutató egyik résztvevője, mások azonban sápadtnak látták a női figurákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.