Le akarják zárni a folyamatot

Szőcs Géza: az Európai Örökség Cím megvalósítása a cél

A magyar kormány mindenképpen le akarja zárni féléves uniós elnöksége alatt az Európai Örökség Cím létrehozásához szükséges folyamatot.

2011.01.26 13:07MTI

Az államtitkár hozzátette: a május 19-i Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanács ülésen politikai megállapodást akarnak elérni a témában, valamint június 6-8-án Európai Örökségi Fórum megrendezését tervezik Visegrádon.

Emellett júniusig hét szakértői konferenciát és egy informális miniszteri találkozót is szervez az elnökség. Szőcs Géza elmondta még, hogy a magyar elnökség fő szakpolitikai prioritását képezi a kultúra hozzájárulásának vizsgálata az Európa 2020 Stratégia végrehajtásához.

Noha az Európa 2020 stratégia nem említi meg kifejezetten a kultúrát azon ágazatok között, amelyek segíteni fogják Európát az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés megvalósításában, a magyar elnökség mégis meg van győződve arról, hogy ezen a területen "kimutatható a kultúra hajtóereje."

Az államtitkár szerint ennek a munkának az eredményeként a következő, 2014-ben induló pénzügyi keretben megfelelő finanszírozásban részesülhet a kultúra, a kulturális és kreatív ágazatok pedig kiemelt szerephez juthatnak az Unió eszközeiben és programjaiban.

A magyar elnökség az Európai Bizottsággal együttműködésben elnökségi konferenciát szervez február 28. és március 1. között Budapesten, március 27-28-ára pedig a kulturális miniszterek informális találkozóját tervezik.

Szőcs Géza kiemelte még, hogy a magyar elnökség szerint a külkapcsolatok alakításában a kultúra is meghatározó szerephez jut, és ebben a témában először június 22-24-én Pécsett lesz uniós szintű tanácskozás.

A szintén a felügyelete alá tartozó audiovizuális politikával kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: kiemelt figyelmet kap a kiskorúak védelmének fenntartása, függetlenül attól, hogy milyen médiumról van szó.

Szőcs hangsúlyozta: a magyar elnökség tanácsi következtetéseket kíván elfogadni, amelyekben a felkérik a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a meglévő ajánlásokat és normákat, és vegyék figyelembe a bekövetkezett technikai változásokat is.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy április 19-20. között Budapesten "Az audiovizuális ipar jövője" címmel szervez konferenciát a magyar elnökség.

A bizottsági meghallgatáson többször szóba került a médiatörvény kérdése. Szőcs Géza ezzel kapcsolatban leszögezte: a bizottsági kifogásokat fontos precízen tisztázni és beilleszteni a magyar törvénybe, de ezek a kifogások nem indokolják "a rendkívül vehemens és intenzív reakcióhullámot, ami a törvény elfogadását követte."

Az államtitkár szerint az, hogy milyen egy törvény, csak az alkalmazásakor derül ki pontosan. Szintén kérdésre válaszolva az államtitkár visszautasította, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta erősödött volna az antiszemitizmus Magyarországon. Szőcs Géza szerint "nem lehet egy pár hónapja hivatalban lévő kormány felelősségére visszavezetni az antiszemita beszédek és hangok létezését, hiszen ezek történelmi eredetűek."

A magyar kormánytag kapott kérdéseket a Nemzeti Színház igazgatójának lecserélésével és budapesti archívumok bezárásával kapcsolatban is.

Szőcs Géza leszögezte: nincs leváltva a Nemzeti Színház igazgatója, de az tény, hogy "az előző - 8 évig garázdálkodó - kormánytól" olyan költségvetést örökölt a mostani kabinet, amelyben kevés pénz jut a kultúrára és így például archívumok is a megszűnés szélére kerültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.