Nehezen maradnak életben...

Csődközelben a vidéki mozik

A filmszínházak nem lennének képesek életben maradni, ha csak a jegyek árából kellene gazdálkodniuk.

2010.12.30 18:15MTI

Nehéz évet zárnak a vidéki mozik, a multiplexek elterjedése óta a hagyományos vagy úgynevezett art mozik visszaszorultak és számuk is megcsappant.

A normatív támogatásból üzemeltetett mozikat sok helyen a bezárás fenyegeti.

Mayer Rudolf, az Agora-Savaria Filmszínház mozgókép szakági vezetője elmondta: a hagyományos mozikat évente legalább négy kasszasiker életben tudja tartani, idén viszont csak két kiemelkedő film jelent meg.

Ám nem csak a sikerfilmek, hanem a támogatások is elmaradtak ebben az évben.

Kalmár István a soproni Elit mozit üzemelteti, mint mondja az elmúlt tíz évben megszokták, hogy egy állami támogatási rendszeren belül normatív szinten finanszírozza a kormány a mozit.

Ez azt jelenti, hogy a mozi hálózat jegybevételből nem tud működni, szükségünk van hozzá, hogy a mozgókép alapon keresztül egy normatív támogatással segítsenek bennünket - tette hozzá.

Az üzemeltető szerint a jövő évi filmkínálat jobb, de támogatás nélkül nem tudják fenntartani a mozit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.