Kritikát csak az épületek kaptak

Búcsúzik Európa Kulturális Fővárosa

A pécsiek 86 százaléka ítélte sikeresnek az EKF évet egy közvélemény kutatás szerint, kritikát csak az épületek kaptak.

2010.12.27 17:45MTI

A kezdeti nehézségek ellenére a város vezetői, a program irányítói és maguk a pécsiek is sikeresnek ítélik az Európa Kulturális Fővárosa évet. Háromszor annyi turista járt idén Pécsett, mint a korábbi években, 900 ezren látogattak a városba.

35 milliárd forintot költöttek programokra, építkezésekre: elkészült a tudásközpont, a koncertközpont és sok park is. Az Európa Kulturális Fővárosa program befejezését a helyiek közösen ünneplik majd az év utolsó három napján a belvárosban egy hatalmas asztalnál.

Tizenötezer ember ünnepelte Pécs főterén egy évvel ezelőtt az Európa Kulturális Fővárosa program nyitányát. Amit aztánszámos kiállítás, koncert, fesztivál követett. A Munkácsy-triológiát például hetvenezren, a Bauhaus tárlatot tizenötezren látták.

Népszerű volt a Zsolnay-gyűjtemény és teltház előtt koncertezett többek között a Buena Vista Social Club, Rhoda Scott valamint Seal is.

Év elején avatták fel a város főterét, majd sorra a megújult közparkokat. Szeptemberben nyitott a Pécsi Tudásközpont, decemberben pedig a konferencia és koncertközpont.

A pécsiek 86 százaléka ítélte sikeresnek az EKF évet egy közvéleménykutatás szerint. Kritikát csak az épületek kaptak.

"Még ma sem látják, hogy ezt hosszabb távon a város hogyan fogja finanszírozni. Tehát azok az intézmények, amelyek megépítésre kerültek, azokkal mi fog történni az elkövetkező egy-két vagy akár öt évben" - mondta Kákai László a Pécsi Tudományegyetem docense.

Az EKF vezetői szerint ezzel nem lesz gond.

"Az új beruházások sok állandó új produkciót hoznak folyamatosan a városba. Tehát mondjuk egy koncertterem minden hétvégén produkál. Egy Zsolnay negyed ugye már folyamatosan nyit ki a galériával, a Bóbita Bábszínház január végén, vagy a Gyugyi gyűjtemény maga" - mondta Ruzsa Csaba a Művészeti Marketing és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Programokra kormányzati segítséggel a levezető évben, 2011-ben is több száz milliót forintot költhet majd a város.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.