Az Európa Kulturális Fővárosa program része

Átadták a pécsi Kodály Központot

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.

2010.12.20 11:30MTI

A szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közösen vágta át.

"Az épület formatiszta, a kiegyensúlyozottság, a harmonikus egység, a kint és a bent szerves kapcsolata jellemzi. Minden bizonnyal a pécsi zenei élet és a konferenciaturizmus fellegvára lesz" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szalagátvágást követő ünnepélyes gálaműsoron mondott beszédében.

A baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen. Páva Zsolt a ma 128 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánra emlékezve azt mondta, vele Magyarország és a világ zenekultúrája gazdagabb lett, a koncertközponttal pedig Magyarország és a világ zenekultúrájának egy becses darabja jött létre.

"Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította. A magyarság megérdemelte Kodályt és megérdemelte a koncertközpontot, de különösen megérdemelte Pécs, hiszen felépülése sok pécsi kitartását és türelmét dicséri" - közölte a politikus.

Megjegyezte: megítélése szerint ez az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.

Réthelyi Miklós beszél a pécsi Kodály Központ avatásán.

Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye arról szólt, hogy a természetben, minden nagy zeneműben, és a jól tervezett épületekben is megvan az a harmónia, melyet nem biztos, hogy tudunk, de érzünk, hat ránk.

"Ha a harmóniát érezzük, akkor minden a helyén van. Kívánom, hogy ebben az épületben folyó tevékenység se nélkülözze a mértéket és az arányokat" - mondta.

A gálaműsor keretében eozinból készült különleges EKF-láncot kaptak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallinn képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.

A Pannon Filharmonikusok a színpadon a pécsi Kodály Központban. Az est folyamán Bach-, Liszt- és Kodály-művek csendültek fel a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.

A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 nézőt befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.

Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték. A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik.

A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe. Az édesapja, Scheffer Ferenc vállalkozó elmondta: amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják. A magas minőségű hangszert egy svájci és egy pécsi cég készíti majd, a szükséges források előteremtésére vagyonelemeiket is értékesítik.

Hozzátette: a hangszer fiuk nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncerttel emlékeznek meg róla. A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült meg. Szakemberek szerint egy, a központba illő orgona, melyet a hangszerek királynőjének is neveznek, több mint 200 millió forintba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.