Az utazót is megelőzte

Jolie és Depp nem volt annyira vonzó, mint a Hajnalvándor

A Narnia krónikái harmadik epizódja végzett az élen, a fantasy 24,5 millió dolláros bevétellel végzett az élen, megelőzve Az utazó című Johnny Depp és Angelina Jolie filmet.

2010.12.14 10:15MTI

A Narnia krónikái harmadik epizódja, A Hajnalvándor útja végzett az észak-amerikai mozis kasszasikerlista élén a hétvégén.

A fantáziafilm 24,5 millió dolláros (5,1 milliárd forintos) bevétele meg sem közelítette a korábbi Narnia-részek nyitányát, hiszen Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény öt éve 65,6 millió dollárral, a Caspian herceg pedig három éve 55 millió dollárral debütált az amerikai és kanadai mozikban.

A forgalmazó 20th Century Fox azonban mégis bizakodó, mert a film nemzetközi bemutatkozása 85 országban 80 millió dollárt (16,8 milliárd forintot) hozott, s ezzel az első hétvége alatt összesen 105,5 millió dolláros (22,2 milliárd forintos) jegyeladást könyvelhetett el a 150 millióból (31,5 milliárd forintból) készült produkció.

Johnny Depp és Angelina Jolie első közös filmje, Az utazó című akciórománc is kevesebb érdeklődőt vonzott a vártnál: a két szupersztár ellenére 17 millió dolláros (3,5 milliárd forintos) jegybevétellel a toplista második helyét tudta csak megszerezni.

Az utazó

Az "újrafilmet" az Anthony Zimmer című, 2005-ös francia thriller nyomán Henckel von Donnersmarck német rendező forgatta.

A gyanútlan amerikai matematikatanár és az elegáns kémnő története azonban a gyönyörű európai helyszínek dacára sem ragadta meg a nézők figyelmét.

A harmadik helyen az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney-animáció állt a vasárnapi előzetes becslések szerint.

A Grimm-meséből készült feldolgozásra 14,6 millió dollárért (3 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők a hétvégén, s ezzel a film eddigi összbevétele elérte a 115,6 millió dollárt (24,3 milliárd forintot).

A Harry Potter és a Halál ereklyéi I. része 8,5 millió dollárral (1,8 milliárd forinttal) került a lista negyedik helyére, a Száguldó bomba pedig 3,8 millióval (800 millió forinttal) az ötödikre.

A hétvége 94 millió dolláros (20 milliárd forintos) összbevétele az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos visszaesést mutatott.

Az elemzők szerint a hálaadás utáni lanyha időszakban egyedül a független filmek tűnnek ki a mezőnyből.

Black Swan

A Natalie Portman főszereplésével készült Black Swan című balettdráma, amelyet összesen 90 moziban forgalmaznak, a tízes lista hatodik helyén végzett 3,3 millió dolláros (694 millió forintos) bevétellel, ami átlagosan mozinként több mint 37 ezer dollárt (7,7 millió forintot) jelent. Összehasonlításképp: a 3555 filmszínházban vetített A Hajnalvándor útja mozinként mintegy 6900 dolláros (1,5 millió forintos) bevételt hozott. Mark Wahlberg és Christian Bale The Fighter című bokszdrámája szintén szépen szerepelt. A mindössze négy filmszínházban vetített film mozinkénti átlagos bevétele elérte a 80 ezer dollárt (16,8 millió forintot).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.