Közös örömtáncra gyűlnek össze

Magyar táncház Tokióban

Évente egyszer közös örömtáncra gyűlnek össze a magyar néptánccal foglalkozó japán csoportok, s a magyar mintára megszervezett táncház két napja alatt új táncokat is tanulnak egymástól.

2010.11.30 13:10MTI

Idei seregszemléjüket a napokban tartották Tokióban, ahol jelenleg három nagy hagyományú táncklub működik.

A táncház alkalmat adott arra, hogy Nagoja és a Kanszai-régió táncosai is ellátogassanak a japán fővárosba a közös táncünnepre. A japán néptáncosok többek között Erdélyi Tibor és Timár Sándor irányítása alatt kezdtek el ismerkedni a magyar néptánccal a hetvenes években, akiket azóta is rendszeresen meghívnak Japánba tanítani.

Tanítómesterüket, az idén 80 esztendős Timár Sándort alig néhány hete köszöntötték Tokióban.

A japán táncosok lelkesedését erősítette, hogy hasonló városi háttérrel indultak neki a kalandnak, mint a magyarországi táncházmozgalom fővárosi fiataljai, és egy-egy budapesti látogatásukkor mindig több különböző magyar vidék táncait is tanulmányozhatták.

Az idősebb generáció tagjai eredetileg még több ország néptáncával kezdtek el ismerkedni az egyetemi évek alatt, azonban a magyar néptáncok gazdagsága, változatos motívumai miatt döntöttek úgy, hogy a későbbiekben már csak a magyar néptáncnak szentelik a szabadidejüket. Tokio A táncosok többsége számos alkalommal járt már Magyarországon és az erdélyi néptánctáboroknak is gyakori vendégei. Táncházuk jelentőségét emeli, hogy az utóbbi években már élőzene kíséri a rendezvényeket, és így nemcsak néptáncosok, de zenészek is bekapcsolódtak a magyar hagyományok ápolásába. A táncosok és zenészek között van olyan is, aki tanulmányai miatt hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon és Erdélyben élt.

A csoportoknak minden évben több fellépésük van, és rendszeres résztvevői a szigetországban rendkívül népszerű egyetemi kulturális fesztiváloknak is.

Más országok magyar néptánccsoportjaitól eltérően vezetőik mind japánok, akik maguk készítik a koreográfiákat. Táncaikhoz igyekeznek mindig az adott vidékek ruháit viselni, amelyeket részben Magyarországon vásárolnak, részben pedig maguk készítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.