Erdély Mátyást is kitüntette a zsűri

Magyar filmsiker Sevillában

Mundruczó Kornél nyerte a legnagyobb spanyolországi nemzetközi filmfesztivál különdíját Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmjéért a hétvégén Sevillában; a legjobb operatőr díjával a mozgóképet fényképező Erdély Mátyást tüntette ki a zsűri.

2010.11.16 10:15MTI

A tájékoztatás szerint a különdíj a sevillai fesztivál legfontosabb trófeáinak egyike, hiszen biztosítja, hogy a nyertes filmet a spanyol filmszínházak műsorra tűzzék.

A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte, hogy "az elmélyült és intelligens film a klasszikus mítosz újragondolásával és feledhetetlen képi világával a jó és a rossz határait feszegeti, miközben a figyelmet a felszín alatti igazságokra irányítja, és mindvégig időszerű marad" - olvasható a filmunió összegzésében.

Mundruczó Kornél színházi turnéja miatt nem tudott jelen lenni a szombat esti díjátadón, ezért videoüzenetben köszönte meg a rangos elismerést. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című magyar-német-osztrák koprodukció Cannes-ban mutatkozott be először, majd a szarajevói filmfesztiválról elhozta a zsűri különdíját.

Mundruczó Kornél összes eddig készült játékfilmjét retrospektív program keretében nagy sikerrel mutatták be a pozsonyi filmfesztiválon a múlt héten. A főiskolás években készült Nincsen nekem vágyam semmi, a Locarnóban díjazott Szép napok, a Johanna című operafilm, a cannes-i FIPRESCI-díjas Delta, valamint a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című legutóbbi játékfilm is látható volt a szlovák fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.