Ősbemutatót tartanak Franciaországban

Anthony Burgess művéből készült balettet mutatnak be

A William Shakespeare életéről szóló, Nothing Like the Sun című Anthony Burgess-regényből készült balettadaptáció ősbemutatóját tartják a kelet-franciaországi Angers Chanzy színházában a jövő héten.

2010.11.15 11:45MTI

A Monsieur Shakespeare című előadás az 1964-ben, Shakespeare születésének 400. évfordulójára írt regény hat fejezetéből készült, kilenc képből álló balett.

A zenét maga Burgess szerezte, aki fiatalon zeneszerző akart lenni, de később sem hagyott fel teljesen a komponálással. Mint minden Burgess-alkotást, ezt sem ismerték el saját korában.

"A művet már egyszer bemutatták az Egyesült Államokban, majd később Glasgowban a skót BBC készített felvételt belőle, de koreográfia még sosem készült hozzá" - magyarázta Graham Woodroffe, az Anthony Burgess Központ igazgatója, aki az Angers-i Egyetemmel közösen szülőatyja a programnak.

Az egyetem könyvtárában 1998-ban az író-zeneszerző-esszéista özvegyének hagyatékából hoztak létre a világon egyedülálló Burgess-archívumot, amelyben kéziratok, személyes tárgyak és könyvek találhatók.

"Itt találtunk rá a Monsieur Shakespeare eredeti partitúrájára. A 120 oldalas kéziratban Burgess széljegyzetekben jelölte az általa elképzelt színpadi akciókat. Ez az egyetlen balett Burgess mintegy kétszáz zeneműve között" - mondta Woodroffe.

A jelen előadásban közreműködik Marie-Laure Agrapart csoportja, az Angers-i Konzervatórium zenekara, vezényel az amerikai Paul Philipps, aki az egyik legnagyobb ismerője Burgess zeneműveinek.

Anthony Burgess világhírnévre az 1962-ben írott Mechanikus narancs (Gépnarancs) című disztópiájával tett szert, a műből 1971-ben Stanley Kubrick készített kultfilmet Malcolm McDowell főszereplésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.