A mesejáték, és a borkóstolás sem maradhat el

Márton-napi vigasságok Ópusztaszeren

Szombaton az érdeklődők ételeket kóstolhatnak, lesz zene, mesejáték, és a borkóstolás sem maradhat el.

2010.11.11 14:15MTI

Libát terelhetnek, Márton-napi ínyencségeket kóstolhatnak, és azt is eldönthetik, kiforrott-e már a bor mindazok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Az ókeresztény idők pannóniai születésű vértanú katonája, Szent Márton méltán népszerű a Kárpát-medence különböző katolikus vidékein, hiszen István király, Imre herceg és Gellért püspök 1083-as szentté avatásáig az egyetlen bizonyosan "hazai" védőszent volt, még akkor is, ha a római provinciában élő papnak a magyarsághoz életében nem volt köze.

Ünnepnapja november 11-e, amely naphoz két dolog, a liba és a bor kapcsolódik - fejtette ki Zelena András, az emlékpark munkatársa. A libator római szokás volt, onnan szivárgott be a keresztény hagyományba, a bor pedig körülbelül ekkorra forr ki, így a hordóba be lehet ütni a dugót. Innen a szegedi nagytájon ismert "borfujtó Szent Márton" elnevezés. 

A Szent Vince Borrend közreműködésével megszervezett programon szombat dél körül az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez.

Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik, majd a vállalkozó szellemű résztvevők bevonásával libafogó versenyt tartanak.

Elhangzik majd Mátyási József XVIII. századi költő Egy nyársra ítéltetett hizlalt Gúnárnak Márton-napi búcsúzó panasza és utolsó rendelése című verse, majd egy nem csak gyerekeknek szóló interaktív mese során Ludas Matyi története elevenedik meg.

Természetesen a Márton-napi ínyencségek sem maradhatnak el, lesz libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, és ha hidegre fordul az idő, a forralt bor és a tea segíthet majd.

A jó hangulatról muzsikusok gondoskodnak, röviddel sötétedés előtt pedig jön a János-áldás, s ki-ki kedve szerint egy pohárka bort felhörpintve vehet búcsút az emlékparktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.