Kóstolók, előadások és tréfák várják a látogatót

Liba és új bor - Márton-napi vigasságok a nyíregyházi skanzenban

libához és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatók és kóstolók, színielőadás, tréfás libás versenyek várják az érdeklődőket a november 13-án, szombaton megrendezendő Márton-napi vígasságokon a nyíregyházi skanzenban.

2010.11.07 11:20MTI - Fotó: photos.com - thegunsource

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megrendezett programsorozat egyik legérdekesebb mozzanatának idén is a bájgúnár és a buta liba versenyek ígérkeznek, de számos olyan téli foglalatosságot megismerhet az akár több ezres vendégsereg, amelyeket a hosszú téli estéken az asszonyok és a gyerekek gyakoroltak - tájékoztatta Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója az MTI-t.

A programsorozat délelőtt 10 órakor kezdődik, a látogatókat belépéskor borral, libatepertővel, libazsíros kenyérrel fogadják a szervezők.

Egésznapos kirakodóvásár, borkóstoló, valamint kádárok bemutatója szerepel a repertoáron, a várható jó hangulatot pedig a nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti tagozatának Márton-napi legényavatója is fokozza majd.

A déli harangszó előtt nem sokkal rendezik meg a környező települések részvételével a Jó ebédhez kong a hordó című sport- és ügyességi vetélkedőt, amelyben a csapatok többek között hordólovaglásban, akadályversenyen és lopózás tudományában mérik össze felkészültségüket.

A délután folyamán a szárnyasoké lesz a főszerep: a már hagyományos libaszépségversenyt libás vetélkedők követik, majd délután három órakor bonyolítják le a sport és játékos vetélkedők eredményhirdetését.

Páll István hozzátette: a skanzen települési házaiban kemencében sült tököt és krumplit, ludaskása- és lúdgégelevest, forralt bort és ludassüteményeket kínálnak majd a nagyérdeműnek.

A kézművességi iránt érdeklődők a már említett téli asszonyi munkákba, azaz a hímzés, varrás, stoppolás, rongylabdakészítés rejtelmeibe tekinthetnek bele, de lesz ezen kívül bemutató libatollból készített eszközökből, üvegfestés és más kézműves foglalkozások is.

A Sóstói Múzeumfaluba e napon - névnapi ajándékul - minden Márton nevű látogatót belépőjegy nélkül engednek be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.