Mi okozza a moziba járás válságát?

Az internet miatt került válságba a filmművészet

A filmművészet igazi válságban van, a krízis oka az internetben keresendő - vélte Neil Jordan ír filmrendező a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon.

2010.10.27 15:45MTI

A Síró játék és a Farkasok társasága című filmjeiről ismert Oscar-díjas rendező a filmfesztivál zsűrijének elnökeként beszélt Japánban az ágazat lehetőségeiről.

"Úgy vélem, a moziba járás válságát az internet okozza. Akárcsak a többi ágazatét, a zenéét, a könyvkiadásét, a filmét. Az internet tökéletesen megváltoztatja az emberek szokásait és jelenleg minden képlékeny állapotban van" - mondta Jordan.

A rendező arról is beszélt, hogy míg a mozizás szerinte biztosan új életre kel, a jó filmeknek nagyon nehéz dolguk van, ha be akarnak törni a széles forgalmazási piacra.

"Nagyon fontosnak gondolom, hogy a filmek ne szoruljanak be a fesztiválok gettójába. A fesztiválok rettenetesen fontosak, mert a megmaradt kevés csatorna egyikét jelentik a filmművészet számára, ugyanakkor az is lényeges, hogy ezek a filmek kikerüljenek a fesztiválkörforgásból és eljussanak a világ közönségéhez" - fejtette ki véleményét az ír filmes.

A tokiói filmfesztivál ironikus módon éppen a Facebook születéséről szóló A közösségi háló című filmmel nyitotta meg kapuit a hét végén.

A filmmustra 50 ezer dolláros Sakura-díjáért 15 film versenyez, köztük kínai, iráni és japán produkciók. A versenyfilmeket több mint nyolcvan ország és régió pályázói közül választották ki. A szigetországban, ahol korábban nagy volt az érdeklődés a külföldi filmek iránt, ez ugyancsak visszaesett az utóbbi években.

Míg 2002-ben az éves mozijegybevétel 73 százalékát a külföldi produkciókra váltott jegyek tették ki, tavaly már csak 43 százalékos volt ez az arány. A tokiói filmfesztivál programja október 31-ig tart.

A vetítések mellett megemlékeznek a néhai Kuroszava Akira filmrendezőről abból az alkalomból, hogy most töltené be századik évét, valamint a fiatalon elhunyt Bruce Lee kínai filmsztárról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.