Történet egy romantikus és rámenős árváról

Anne Shirley története magyarul először DVD-n

Anne Shirley a romantikus, rámenős árvából szókimondó, vállalkozó szellemű, kiművelt fiatal tanárrá változik.

2010.10.21 18:15ma.hu

Kalandok, szakítások, a szerelem keresgélése után végül elnyeri méltó boldogságát Gilbert Blythe oldalán.

A nemzetközi filmsiker - az Avonlea Média jóvoltából - Magyarországon is megjelent, mellyel sok rajongó álma vált valóra. A Magyar Televízió műsorából többen jól ismerhetik Anne Shirley (Anne a Zöld Oromból) történetét. A Megan Follows, Colleen Dewhurst, Richard Farnsworth és Jonathan Crombie nevével fémjelezett, számos díjjal elismert film a kanadai írónő Lucy Maud Montgomery nemzetközi regénysikerén (Magyarországon Anne otthonra talál, eredeti címe: Anne of Green Gables) alapul, és a gyönyörű kanadai Prince Edward-sziget látványos tájai közt játszódik.

A híres sorozat végre megjelent magyarul is DVD-n eredeti magyar szinkronnal, eredeti angol hanggal, extrákkal, magyar és angol felirattal, díszdobozban a Sullivan Entertainment kiadásában, az Avonlea Média Kft. forgalmazásában. A háromrészes film 4 lemezen összesen több mint 13 órányi szórakozást tartalmaz az egész családnak.

A filmet a Magyar Televízióban több részre darabolva adta Anna címmel. Az első részt (Anne of Green Gables) kettő epizódban, majd a folytatást (Anne of Green Gables: The Sequel) újabb kettőben.

Sokan ezért az Annára négyrészes mini-sorozatként emlékeznek. Valójában később egy újabb egész estét mozit készített a Sullivan Entertainment Anne3: The Continuing Story (Anna: A történet folytatódik) címmel, amit a magyar rajongók szintén félbevágva, kettő este alatt nézhették meg.

Az első kettő, vagy ha úgy tetszik négy film Lucy Maud Montgomery Anne-könyveinek filmes adaptációja. A történet egy meseszép kanadai szigeten, a Prince Edward-szigeten játszódik egy idilli kisvárosban, Avonlea-ben.

Marilla és Matthew Cuthbert, Avonlea idős testvérpárja egy árvát szeretne örökbe fogadni, hogy a fiú segítsen nekik a birtok körüli teendőkben. Egy hiba folytán azonban fiú helyett egy cserfes szájú, vöröshajú lány érkezik a vonattal. A kislány azonnal rabul ejti Matthew szívét, csak a vénlány Marilla szeretné rögtön visszaküldeni.

Végül ő is megenyhül, és Anne Shirley maradhat új otthonában, Zöld Oromban. A határtalan képzelőerővel megáldott, életteli, vidám teremtés nem csak az idős testvérpár, de a kisváros életébe is színt visz.

A folytatásban Anne Shirley a romantikus, rámenős árvából szókimondó, vállalkozó szellemű, kiművelt fiatal tanárrá változik. Kalandok, szakítások, a szerelem keresgélése után végül elnyeri méltó boldogságát Gilbert Blythe oldalán. A harmadik (utolsó kettő) rész teljes egészében Kevin Sullivan rendező, illetve a Sullivan Entertainment saját története a Világháborúban eltűnt Gilbertről és a keresésére indult Anne-ről.

Bár sokan nem szeretik ezt a háborús részt, mert borongós a hangulata, nincs meg benne az az idill, ami az első részekre jellemző, valójában ez a harmadik rész még inkább „perspektívába helyezi” az első részeket azzal, hogy megmutatja: Avonlea és Zöld Orom világa már nincs többé.

Ezzel a harmadik résszel teljes igazán az Anne-trilógia. A mini-sorozatot többnyire karácsonykor sugározta az MTV sok-sok évvel ezelőtt több alkalommal is, de már évek óta nem látható a televízió műsorán.

Ezért a magyar kiadás tulajdonképpen hiánypótlásnak is felfogható, sok rajongó álma vált vele valóra. Az Anne kitűnő szórakozás az egész családnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.