Fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet

Online ragadozók fenyegetik a facebookozó gyerekeket

A rendőrség és a tanárok is gyakran hívják fel a figyelmet a kisgyermekeket az interneten fenyegető veszélyekre.

2010.10.18 09:54medipress.hu

A legújabb kutatások szerint leggyakrabban a 10 év körüli gyermekek esnek áldozatul az internetes zaklatóknak, hiszen az ennyi idős gyerekek már könnyen kijátsszák a közösségi oldalak életkort ellenőrző alkalmazásait.

A csordaszellem miatt egyre több kisiskolás regisztrál a népszerű közösségi oldalakon szüleik tudta nélkül.

Gyermekszakértők szerint a legtöbb ilyen kisiskolás hazudik a koráról, hiszen az egyik legnépszerűbb oldalra, a Facebookra csak 13 évnél idősebbek regisztrálhatnak.

Robyn Treyvaud
internetes biztonsági szakértő szerint a gyerekek rendkívül naivak a személyes információk megosztását illetően.

"A 10 éves gyerekek nem szeretnék, ha mindenki tudná róluk, hogy ők valóban 10 évesek, ezért gyakran hazudnak életkorukról, ezt pedig könnyedén meg is tehetik, hiszen az életkort ellenőrző alkalmazások nagyon könnyen becsaphatók
" - nyilatkozta Mr. Treyvaud.

A Norton Online Living felmérése szerint a 8-17 év közötti gyerekek 62 százalékának vannak negatív tapasztalatai az internetről, például internetes zaklatók, vírusok és véletlenül kikerült személyes információk miatt.

"Az internet korlátlan használata jelenti korunk egyik legnagyobb közegészségügyi problémáját, amit sajnos sokan egyáltalán nem is tekintenek problémának" - nyilatkozta Michael Carr-Gregg gyermekpszichológus.

"A szülők rengeteg pénzt költenek arra, hogy megtanítsák gyerekeiket arra, hogyan ússzanak vagy vezessenek autót, de arra a legkisebb energiát sem fordítják, hogy megtanítsák nekik, hogyan vigyázzanak magukra online."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.