A vörösen pompázó jövő...

Bakonyi: Az éltető vörösiszap

236 oldalas könyv jelent meg a vörösiszap gyógyító hatásáról Bakonyi Zoltán tollából. Legalábbis a könyv borítója erre utal. A kiadóként feltűntetett AluBarát Kiadó Kft. azonban nem létezik, és a könyv leírásában is található néhány olyan kifejezés, melyet a magyar nyelv - egyelőre - nem ismer.

2010.10.14 09:05ma.hu

Első látásra minden hiteles, a könyv borítója megfelel a szakma követelményeinek, de valahogy mégiscsak furcsa, hogy a MAL Zrt. igazgatója alig néhány nappal a katasztrófa után ilyen témájú könyvvel rukkol ki. Méghozzá 236 oldalban.

A borítón található piros szívecske már eleve erős cinizmusra vall, de maga a könyv méltatása is megindító: „Bakonyi Zoltán könyve nemcsak egy elhivatott szakember vallomása hőn szeretett hivatásáról, hanem eloszlatja a közvéleményben uralkodó félelmet a bauxitbányászat, illetve annak melléktermékei iránt. A közelmúlt történéseit, amely valóságos boszorkányüldözést váltott ki a tekintélyes cég ellen, egészen más fényben láthatjuk.

Rámutat, hogy miért nem lehet katasztrófáról beszélni, mikor világszínvonalú védművek védték a vörösiszapot-tározót, amelyet tízpercenként ellenőriztek topospektrométerrel, ultrahangos hivatalnokokkal és génmódosított földikutyákkal. Szintúgy bizonyságot nyert, hogy a vörösiszap nemhogy nem mérgező, hanem egyenesen gyógyító hatású. Vaszilij Basiljev 1952-es amuri kutatásai bizonyítják, hogy a vörösiszapos oldattal kezelt tüdőbajosok kétszer annyi ideig éltek, mint akik belefulladtak. Így félni nem kell egy kis fürdőzéstől, csak tudjunk mértéket tartani, mennyi ideig hagyjuk hatni bőrünkön a gyógyhatású folyadékot. A házak faláról pedig határozott nyelvcsapásokkal gyorsan el lehet tüntetni a rárakódott üledéket. A közvetlen hasznon túl egyéb előnyökkel is lehet számolni. A tározó körül kialakult vörös föld fellendítheti a térség turizmusát, ami újabb munkahelyet teremthet a gazdasági válsággal sújtott vidékeken.

A szerző által vázolt álom egy vörösben pompázó jövőről még azt is megérinti, aki eddig mély ellenérzésekkel viseltetetett az ipar ezen ága iránt.” Topospektrométer, ultrahangos hivatalnokok és génkezelt földikutyák – csak néhány abszurd kifejezés a rövid bemutatóból, melynek egyik kommentelője egy újabb hozzászólással gazdagította a vörösiszapos történetet.

Várcsigei Eufrozina azt írta, „egy szórólapon a minap olvastam, hogy Bakonyi Zoltán Kolontáron új vörösiszap-uszodát nyitott. Úszásoktatás is van, gyerekeknek és nyugdíjasoknak kedvezményes kurzusok!”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.