Segít az unió?

Az Európai Parlament elé kerül a vörösiszap-katasztrófa

Az Európai Parlament szocialista frakciója támogatja, hogy a magyarországi vörösiszap-katasztrófa szerepeljen az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésének napirendjén - közölte szerdai közleményében Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője.

2010.10.13 19:00MTI

Az EP néppárti frakciója örömmel fogadja, hogy a szocialista frakció csatlakozik a néppárti képviselőcsoporthoz, és támogatja a frakció által kezdeményezett, az Európai Bizottsághoz intézendő szóbeli kérdés napirendre tűzését - reagált Tabajdi bejelentésére Áder János fideszes EP-képviselő.

A néppárti frakció Áder kezdeményezésére javasolta, hogy az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén foglalkozzon a magyarországi vörösiszap-katasztrófa kérdésével, különös tekintettel az unió lehetséges pénzügyi segítségére, valamint a jövőbeli katasztrófák elleni védekezésre.

Holczinger László polgármester (j2) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) és Pintér Sándor belügyminisztert (b2) Devecseren (fotó: MTI)


"Rendkívül fontosnak tartom, hogy Magyarország talán legsúlyosabb ipari katasztrófájának ügyében pártpolitikai hovatartozás nélkül, egységesen lépjenek fel a magyar és más európai politikusok" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Szerinte a plenáris EP-ülésen az Európai Bizottságnak többek között arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy ipari katasztrófák idején milyen uniós pénzügyi eszközök igénybevétele lehetséges, továbbá Magyarország, illetve más uniós tagállam igényelhet-e ilyen esetben támogatást az Európai Szolidaritási Alapból.

A képviselők arról is érdeklődnek, hogy miként tehető hatékonyabbá az ipari hulladékok kezelésére vonatkozó uniós szabályok végrehajtása és annak ellenőrzése.

A képviselők fel kívánják kérni az uniós végrehajtó testületet, hogy vizsgálja meg, miként befolyásolja az ajkai katasztrófa az unió napirendjén szereplő környezetvédelmi szabályozások, így a hulladékgazdálkodásról szóló keretirányelv, az ipari katasztrófákról szóló irányelv és a civil védelmi eszközről szóló irányelv hamarosan sorra kerülő módosítását.

Tabajdi Csaba külön írásbeli kérdéssel is fordult az Európai Bizottsághoz, s ebben a vörösiszap mint veszélyes hulladék újrahasznosítását szolgáló, közösségi szintű tudományos kutatásokat és uniós programokat sürgetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.