Komoly felháborodást váltott ki

Videó: Ízléstelen játék a vasfüggönynél

Két évtizeddel az egyesítés után komoly felháborodást váltott ki Németországban egy videojáték, amely az egykori berlini falnál, az úgynevezett halálzónánál játszódik.

2010.10.04 19:15MTI

A játék a Németországot egykor 1378 kilométer hosszan kettészelő határsávra utalva az 1378 nevet kapta.

A játékosok 1976-ba kerülhetnek vissza és választhatnak, hogy a keletnémet határőrök, vagy a mindenáron nyugatra szökni próbáló menekültek szerepébe bújnak. A játék a lőni vagy letartóztatni dilemmára épül, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy a határőröknek fegyverrel vagy anélkül mindenképpen meg kellett állítaniuk a határsértőket.

A katonák válogatás nélkül sem lövöldözhetnek, mert azzal akár hadbíróságra is kerülhetnek, miközben Kelet-Németországgal szemben is erősödne a nemzetközi politikai nyomás.

Rainer Wagner, a kommunizmus áldozatait képviselő szervezet vezetője szerint a játékot nem lehet a klasszikus értelemben vett lövöldözős játékokhoz hasonlítani, mert ebben nem a felfegyverzett ellenséget, hanem a védtelen civileket lehet lelőni.

A játékot fejlesztő 23 éves Jens Stober azzal védekezik, hogy a játékkal mindössze az ország történelmét próbálják megismertetni azokkal a német fiatalokkal, akik még meg sem születtek a fal leomlásakor.

Az 1378 bemutatója tegnap, a német egyesülés 20 éves évfordulóján volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.