Huszonöt tétel kerül kalapács alá

Művészház Galéria néven új aukciós ház tart árverést

Pauer Gyula 1960-as években készült szobraiból rendezett kiállítással és kamara aukcióval nyit péntek este a Művészház Galéria Budapest belvárosában.

2010.10.04 11:15MTI

A XX. század elejének legendás, 1909 és 1914 között működött egyesületére utaló névválasztás magas színvonalat sugall, hiszen a Művészház rövid fennállása alatt a művészeti élet meghatározó színhelye volt Budapesten.

Ezt szeretné folytatni a magyar befektető tulajdonában lévő új galéria és aukciósház. Wittek Zsolt művészeti vezető elmondta, hogy mindössze huszonöt tétel kerül kalapács alá, de ezek egy része egyenként is több alkotást, egész kis gyűjteményt tartalmaz.

Azt szeretnék ugyanis, hogy a művek együtt maradjanak, egy-egy gyűjtő vegye meg őket. Az árverés talán legizgalmasabb kollekciója a Németországból nemrég hazakerült, 18 darabból álló Scheiber Hugó-gyűjtemény, amely a művész 1930 és 1940 közötti szén, gouache, tus, akvarell és vegyes technikájú portréit, köztük önarcképét, csendéleteit, tájképeit öleli fel.

A kollekcióért 10,5 milli forintról indul a licit.

Szabó Vladimír egyik műve

A nyitó kiállításon szereplő 15 Pauer-darabot - köztük kisplasztikát, valamint a mester kevéssé ismert, a modern, figurális szobrászat formalehetőségeivel kísérletező bronzöntvényeit is - elárverezik 2,3 millió forintos kikiáltási áron.

A szobrok sikeres vétel után is még két hétig a galéria kiállításán maradnak. Négy expresszív-szürreális fantáziavilágú, groteszk alakokkal teli olajkép az 1980-as évekből, Szabó Vladimír legjobb korszakából 1,9 millió forinton kezd.

A vérbő kolorista Németh Miklós két nagyméretű festményéért 420 ezer forintot kérnek. Kuriózum hét eredeti Boldizsár István-rézkarc nyomólemeze 320 ezer forintért. Két Nagy Oszkár-vászon, egy nagybányai táj és egy műteremrészlet egyenként 1,75 és 1,95 millió forintról indul.

A kortárs vonulatot 1,65 millió forinttal Fehér László családmitológia-sorozatának nagyméretű, 2010-ben festett Hollandiai utazása, valamint Horváth Éva Mónika és Csordás Zoltán festményei képviselik - jelezve, hogy a galéria a profiljául választott nagybányaiak és a XX. századi avantgárd művészek mellett a kortársak iránt is elkötelezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.